Osmaniye’de düzenlenen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 98. Yönetim Kurulu Toplantısı’nda aralarında Hatay’ında olduğu 6 ilde görev yapan makine öğretmenleri için bir eğitim alanı oluşturulması ve “eğitici eğitimleri” verilmesi planlandığı duyuruldu.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç Yılmaz’ın başkanlığı ve ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali Gizlice, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ve ilgili ajans personeli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç Yılmaz, ajansın faaliyetlerine ve 2021 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam eden projelere değindi.
Destek programları kapsamında, 12 Nisan 2021 tarihinde ilan edilen Turizmin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı ile Seracılığın Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı’na başvuruların alınmasına devam edildiğini anımsatan Vali Yılmaz, “Toplam 15 Milyon TL desteğin sağlanacağı programlar kapsamında başvuru sahiplerine ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz kredi desteği verilecektir. Turizm programında 2 Milyon TL ye kadar, seracılık programında ise 1 Milyon TL ye kadar kredi kullanılabilecek olup bu programlarla yaklaşık 35-40 Milyon TL yatırımın harekete geçirileceği değerlendirilmektedir. Finansman desteği uygulamalarına yılın ikinci yarısında da yeni programlarla devam edilecektir. Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamında önceki dönemlerde başlatılan projelere devam edilmekte olup yeni projelerin hazırlıklarına başlanılmıştır. Bu kapsamda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından hazırlanan Metal Mutfak Eşya Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Projesi ile Hatay Ötençay Mahallesi Bakras Kalesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hazırlanan Modern Çilek Serası ve Entegre Tesis Projesi bugünkü toplantımızda değerlendirilecektir. Güdümlü Proje Desteği kapsamında yeni projelerin hazırlıkları için çalışmalar devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak kazandırılması amacıyla Ajansımız tarafından yürütülen çalışmalarda yeni gelişmeler bulunmaktadır. Ajansımızın da içerisinde bulunduğu 5 Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliği ile geliştirilen Sosyal Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi, Avrupa Birliği tarafından uygun bulunmuştur. Proje 11 ilde uygulanacak olup Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerimiz proje kapsamında yer almaktadır. Toplam bütçesi 43 Milyon Euro olan projede 9,8 Milyon Euro’nun Ajansımız tarafından kullandırılmasına ilişkin sözleşme imzalanmıştır. Projede uygulamalara 2021 yılı içerisinde başlanılacaktır. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği fonu için Ajansımız ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan proje başarılı bulunmuştur. Proje ile makine teknolojileri alanında Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa’da görev yapan makine öğretmenlerine bir eğitim alanı oluşturulması ve “eğitici eğitimleri” verilmesi planlanmaktadır. Projenin bütçesi 440.000 Euro (yaklaşık 4,5 Milyon TL) olup bu bütçe Bakanlık ile müzakere sonrası kesinleştirilecektir” dedi.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç Yılmaz, program ve proje bazlı faaliyetlerin yanı sıra araştırma-inceleme çalışmalarına da devam ettiklerini belirterek, 2021 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde proje izleme ve değerlendirme faaliyetleri ile yatırım destek ve tanıtım faaliyetlerine devam ettiklerini ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından, DOĞAKA 98. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.