Şimdi de kayısı cennetine göz diktiler!

Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Arsuz’un kayısı cenneti Kurtbağı’nda Demircan Krom Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Krom Zenginleştirme Tesisi projesi ile ilgili ÇED Süreci’nin başladığını duyurdu.

Projenin yapılacağı alan..

Arsuz’a bağlı Kurtbağı Mahallesi’ndeki 962 parselin 6 bin 460 m2 ’lik kısmının tamamının Demircan Krom Madenciliği İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından ‘Krom Zenginleştirme Tesisi’ faaliyeti yapılmasının planlandığı duyurulurken, tesiste oluşturulacak Kırma Eleme Tesisi’nin kapasitesinin yılda 75 bin ton olacağı, Yıllık zenginleştirme işlemi amacı ile zenginleştirme tesisine beslenecek olan cevher miktarının toplam 75.000 ton/yıl olarak belirlenmiş olup Kırma Eleme Tesisinden çıkan malzemenin tamamının zenginleştirme tesisine gönderilerek, malzemenin zenginleştirme işlemi sonrası, piyasaya arz edileceği öğrenildi.

Hatay Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nda Krom Zenginleştirme Tesisi Proje alanına en yakın yerleşim yerinin Kurtbağı Mahallesi’ne ait 749 m. mesafedeki bir konutun olduğu belirtilirken, tesisin 7 yıl proje ömrünün bulunduğu, ancak üretim durumu, teknoloji ve güncel piyasa şartlarına göre sürenin artırılabileceği belirtildi.

Proje alanı ve çevresinde bulunan arazilerinin vasfına ve durumuna göre; 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu, 4342 Sayılı Mera Kanunu, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Bakanlığı ilgilendiren diğer mevzuat kapsamında izinlerin alınacağı, gerek görüldüğü takdirde Toprak Koruma Projesi, Mera Geri Dönüşüm Projesi, Rehabilistasyon Projesi yaptırılarak ÇED süreci sonrasında ilgili kuruma sunulmasının yanısıra, ayrıca proje faaliyetleri ( kazı, dolgu, yükleme, taşıma, boşaltma, depolama, su) kullanılacak makine ekipmanlar ve personel kaynaklı atıklar ile tarla içi ve dışı yollarda toz çıkışı nedeniyle çevredeki tarım arazilerine ve tarımsal üretime zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirileceği belirtildi.

Bir cevap yazın