Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, planlama alanı Çukurova Bölgesinin kıyı kesiminde, Mersin, Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Karaduvar Mahallesi ile Hatay – Samandağ ilçe sınırı arasında kalan 385 km uzunluğundaki kıyı bandını ve kıyının etkileşim içinde bulunduğu 95 bin hektar alanı kapsayan İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nı paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı sınırlarında bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile mutabık kalınan su ürünleri yetiştiricilik bölgelerine ait sınırların plan revizyonunu kapsayan ve Mersin’in doğusu ile Adana ve Hatay’ın kıyı kesimlerini kapsayan plan İskenderun Körfezi kıyılarının Doğu Akdeniz ve bölgedeki yeri ve potansiyeline dayalı ve ülkenin sürdürülebilir gelişme politikalarına uygun olarak revize edildi.
Bakanlıkça 5 yılda bir yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda revize edilen planlar kapsamında güncellenen İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nın kapsamı ile ilgili şu bilgiler verildi: Planlama alanı, Mersin’in Karaduvar Mahallesi ile Hatay’ın Samandağ-Suriye sınırındaki, 385 km uzunluğunda ve 95.000 hektar büyüklüğündeki kıyı alanını kapsamaktadır. Bütünleşik Kıyı Alanı Planlamasına esas olacak kıyı alanı sınırlarının belirlenmesinde esas alınan temel ölçüt, kıyı üzerinde etkisi bulunan doğal ve ekolojik değerler ile insan faaliyetlerinin niteliği ve etki derecesidir. Bu planın “Kıyı Alanı” tanımı, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nda yer alan “kıyı” tanımına göre daha geniş bir coğrafi alanı kapsamalıdır. Akarsu havzaları, bölgesel yerleşme deseni, coğrafi eşikler, doğal kaynakların dağılımı, ekosistem bütünlüğü, yerleşmelerin ve ekonomik faaliyetlerin mekansal dağılımı, yönetimsel bölünme ve sınırlar, planlama koruma, gelişim vb. amaçlı bölgeleme kararları, yasal düzenlemelerle verilmiş kurumsal yetkiler, kara yönünde sınır belirlemede etkili olan unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Deniz yönünde karasal faaliyetlerin deniz ortamına olan etkileri ile deniz ortamındaki canlı ve cansız kaynakların varlığı ve bunlara ilişkin araştırma, işletme ve kullanım imtiyazları, denizcilik ve balıkçılık faaliyetleri öne çıkmaktadır.