Hatay’da kuraklığın rengi değişti!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kasım-Aralık ve Ocak aylarını kapsayan Meteorolojik Kuraklık haritasına göre, olağanüstü kurak ve aralarında Hatay’ın da olduğu çok şiddetli kurak yerlerin büyük oranda azaldığı görüldü.

Meteorolojinin 2021 Yılı Ocak Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, yağışlarda normaline göre yüzde 43 ve 2020 yılı Ocak ayı yağışlarına göre yüzde 53 artış meydana gelirken, kurak geçen ayların ardından gelen yağışlar kuraklık tehlikesine karşı cansuyu oldu.

Yağışlar Trakya, Kuzey Ege, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Kayseri ve Hatay çevrelerinde normallerine göre yüzde 100’den fazla arttı.Alınan yağışlarla birlikte Ocak ayı alansal yağış haritasında İzmir, Muğla, Antalya, Osmaniye ve Hatay’ın aşırı yağış aldığı görülüyor.

Hatay en dikkat çeken yer

İki haritaya kıyasla en dikkat çeken yer Hatay oldu. Çok şiddetli kuraklıktan kendini kurtaran Hatay ile beraber Kayseri, İzmir, Kilis ve Antalya da nemli duruma geçti. Öte yandan Kastamonu, Çorum, Amasya, Kırşehir ve Bolu’da şiddetli kuraklık devam ediyor.  

Aşırı sıcaklık orman yangınlarını da getirdi

Aşırı sıcakların etkisiyle en fazla orman yangını ile karşılaştığımız iller Hatay, Adana ve Muğla oldu. Adana ve Hatay’a baktığımızda çok sıcak ve kurak olduğunu, özellikle de bu dönemlerde sıcaklık rekorlarının kırıldığı ortaya çıktı.

2020 en sıcak 3. yıl oldu

Son 20-30 yıllık dönem değerlendirildiğinde sıcaklıkların devamlı arttığı, 2020 yılının Türkiye özelinde en sıcak 3. yıl olarak kayıtlara geçtiği öğrenildi.

Bir cevap yazın