Kasım ayında MIDREX teknolojisi kullanarak dünyanın en büyük DRI modülünü devreye alarak, tek bir doğrudan indirgenmiş demir(DRI) modülüyle yıllık 2,23 milyon ton üretim rakamıyla dünya rekoru kıran Tosyalı Algerie’nin yeni hedefi belli oldu. Son faz yatırımı tamamlandığında 4,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 6 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek olan Tosyalı Algerie için gerçekleşecek toplam yatırımın 6 milyar doları aşması, gelecek 5 yılda toplam üretim kapasitesinin 8 milyon tonu, Tosyalı Algerie’nin cirosunun ise 5 milyar doları aşması planlanıyor.
Tosyalı hız kesmiyor!
Elde edilen başarıyla Türkiye’nin çelik üretimindeki gücünü yurt dışında da temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tosyalı Algerie’nin MIDREX ® Teknolojisini ikinci yılında kullanmaya başladığını söyledi.
Cezayir’e yaptıkları yatırımın meyvelerini topladıklarını aktaran Tosyalı,”Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da salgına rağmen yatırımlarımızda hız kesmiyoruz. İstihdam sağlamanın ve ülkemiz başta olmak üzere faaliyette bulunduğumuz tüm bölgelerde ekonomiye değer katmanın önemini bir kez daha gösterdik. Tosyalı Algerie olarak kırdığımız bu üretim rekoru sadece grubumuzun değil, aynı zamanda Türkiye’nin gururu” dedi.
2020’de toplam üretimin neredeyse yüzde 72’sini HDRI oluşturduğunu, ortalama metalleşme yaklaşık yüzde 94 ve karbon ortalamasının da yaklaşık yüzde 2.2 olduğunu ifade eden Tosyalı, DRI tesisini besleyen demir cevheri peletleri, ağırlıklı olarak Tosyali Algérie’nin kendi bünyesindeki 4.0 milyon ton/yıl pelet tesisi tarafından tedarik edildiğini ifade etti.
‘Belirsizliklere rağmen büyük başarı’
Tosyalı Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Suhat Korkmaz da çelik sektöründe 70 yıla yaklaşan deneyim, uzmanlık ve çelik üretim bilgi birikimleri sayesinde, grup bünyesindeki 25 ayrı tesiste olağanüstü sonuçlar elde ettiklerini bildirdi.
Dünya standartlarında teknolojiler kullandıkları Tosyalı Algerie’de, salgının gölgesinde geçen 2020’de kırdıkları üretim rekorunun bunun kanıtı olduğunu belirten Korkmaz, “Çelik endüstrisini ve ihracat fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmeyi ve Cezayir’in en büyük sanayi kuruşları arasında yer alarak bölge ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı sürdüreceğiz. DRI teknolojisinin de sağladığı katkıyla dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üretiyoruz. Odağımızda sürdürülebilirlik var. Dünyanın karbon ayak izi en düşük üretimine imza atıyoruz. Bu konudaki öncülüğümüzü sürdürmekte kararlıyız” dedi.