Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Samandağ’da başlayan ve Antakya’ya sıçrayan orman yangınını havadan inceledikten sonra, basın açıklaması yaptı. Cumartesi günü başlayan ve henüz kontrol altına alınamayan yangının orta ölçekli bir yangın olduğunu ifade eden Pakdemirli, bölgenin bugüne kadar yangınla mücadele ettikleri en zor coğrafya olduğunu dile getirdi.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile birlikte yangın bölgesinde incelemelerini sürdüren Bakan Pakdemirli, önceliklerinin yerleşim yerlerini korumak olduğunu anlatırken, karşı ateş tekniği kullanılarak yerleşim yerleriyle alakalı tehditlerin ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Yangına İHA’larla da müdahale edildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, “Zor bir coğrafyada, yolların olmadığı bir yerde yangın söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Elbette çıkış saati itibariyle sürekli yön değiştiren ve kuvvetli esen rüzgar, nem ve ısı noktalarındaki kritik eşiklerin aşılması yani yüzde 30 nemin aşılması, 30 derecenin üstüne çıkılması ve 20 kilometrenin üzerinde rüzgarın olması ve tüm bunların birleşmesiyle bu yangın başlamıştı. Bu kritik eşikler geçildi. Önceliğimizi yerleşim yerlerine verdik. Şükürler olsun, can ve mal kaybımız yok. Yerleşim yerleriyle alakalı tehdit de kalkmış durumda. Yaylacık’ta orman teşkilatının kullandığı ateşe karşı ateşle karşılık vererek emniyet altına aldık. Gece uçakların uçmadığı yerde ilk defa bu sene insansız hava araçlarıyla(İHA) müdahale ettik. Özellikle bu bölgede bizim İHA’mız yok. İHA’lar Ege bölgesinde.. Yangın sönderme çalışmalarımıza İHA desteği veren Emniyet Genel Müdürlüğü ile Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza teşekkür ederim. Teşkilatımız, tüm teknolojileri kullanıyor. Uydu üzerinden yangınların tespiti için çalışma başlatmış durumdayız. Bugün, en erken saatlerde gün ışırken de buradaydık. Sis olması dolayısıyla su atar hava araçlarımız saat:11.00’de verimli çalışma başlatabildi. ‘Yangın kontrol atında’ diyemiyoruz henüz. Türkiye’nin büyük yangınlarından değil, çok ufak da değil. Orta ölçekli bir yangın. Ancak, zor bir coğrafya, büyük yangınlar içerisinde bulundum. Coğrafya olarak mücadele ettiğimiz en zor coğrafya diyebilirim. Kontrol altına alma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Vatandaşlarımızın 177’yi arayarak yangını ihbar etmeleri önemli. İnsanlı veya insansız yangın tespitlerine başlamış olmasak da, önemli yangınları da insanlarımızdan gelen ihbarlarla söndürmeye çalışıyoruz. Burada kurak bir hava durumu yaşıyoruz. Alan çok geniş bir alanda. Parça parça yanıklar var. Yangın söndürülüp, soğutma çalışmaları başladıktan sonra kaç hektar alanın zarar gördüğünü hesaplayabileceğiz.Şu anda yangına 2 uçak, 12 helikopter, 2 uçak, 15 helikopter, 211 arazöz, 14 dozer, 45 teknik eleman, 884 personel müdahale ediyor” dedi.
Vatandaşlara da seslenen Bakan Pekdemirli, “Vatandaşlarımızdan ricam; şu süreçte ormanlara girmesinler, ateş yakmasınlar. Oradan geçerken dikkat etsinler. Anız yangınları da çok önemli. Bu konuda da vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. Yangını söndürdükten sonra, bu bölgenin eski haline kavuşması için ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız” dedi.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey da, karşı ateş tekniği de dahil olmak üzere yangını kontrol edebilmek için tüm imkanları kullandıklarını belirtirken, “Ekiplerimizle var gücümüzle yangına mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.