İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) yeni tip Koronavirüs (COVID-19) Salgını ile mücadele süreçlerine katkı sunmak amacıyla, giysiler üzerindeki bulaşıcı etkisini minimize eden ve “sisleme yöntemi” ile çalışan “Otomatik Dezenfektan Tüneli (Kabini)” üretti. İSTE Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSTE-BTM) bünyesindeki laboratuvarlarda tasarımı yapılan ve üretilen tünel, İSTE Merkez Kampüs Girişi’nde devreye alınarak hizmete sunuldu.
Devreye alınan dezenfektan tünelini ilk olarak kullanan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Teknoversite’nin tüm imkânlarını seferber ederek Koronavirüs Salgını ile mücadeleye katkı sunmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
İSTE Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nün ilaç ve aşı projelerine hız verdiğine değinen Rektör Dereli, “Tüm birimlerimiz canla başla çalışıyor, bir taraftan ‘uzaktan öğretim’ teknikleri ile eğitim-öğretim süreçlerini sürdürüyoruz, bir taraftan COVID-19 hakkında bilimsel araştırma çalışmaları yapıyor ve destekliyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimiz (İSTE-TTO) sosyal sorumluluk bilinci ile 3 boyutlu yazıcılar ile ürettiği koruyucu yüz maskelerini sağlık çalışanlarına ulaştırılmak üzere her gün İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne teslim ediyor. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’müz ilaç ve aşı projelerine hız verdi. Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’miz de (İSTE-BTM) dezenfektanlı sıvı püskürterek hijyen sağlayan sensörlü bir tünel projesi gerçekleştirdi. Dezenfektanlar doğru seçildiği ve kullanıldığı takdirde, bu tür tüneller ile Koronavirüs mücadelesinde önemli oranda fayda sağlanabilir” şeklinde konuştu.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve İSTE Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTE-BTM) Müdürü Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı da, ürettikleri dezenfektan tüneli teknolojisini daha da geliştirdiklerini belirterek, “Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli’nin yönlendirmeleri ile bu zorlu süreçte İSTE Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak tüm imkânlarımızı COVID-19 salgınına karşı mücadele için seferber ettik. Ürettiğimiz Dezenfektan Tünelimizin teknolojisini her geçen gün artırabiliriz. Bugün için günlük 1 adet dezenfektan tüneli üretebilecek kapasiteye sahibiz, isteyen kuruluşlara da ivedilikle yapabiliriz, bizimle irtibata geçebilirler” dedi.
Dezenfektan Tüneli ile ilgili detaylara da değinen Prof. Dr. Yakıncı, “Geliştirilen cihaz, yüksek basınç ile 6-10 nanometre boyutunda dezenfektan sıvısını çok noktadan püskürtüyor ve sisleme yaparak tünelden geçen kişilerin giysileri üzerinde nano boyutta bir tabaka oluşturuyor. Bizim geliştirdiğimiz tünelin muadillerinden en önemli farkı, nozülleri ile çok noktadan püskürtme yapabilmesi. Bu da hijyen kalitesini artırıyor ve hem giysiler üzerine bulaşmış olan hem de kısa zamanda bulaşabilme ihtimali olan yeni tip koronavirüsü (COVID-19), kullanılacak dezenfektan sıvısının özelliğine göre, etkisiz hale getirme potansiyelini yükseltiyor” ifadelerini kullandı.