İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) tarafından üç senedir düzenli olarak yapılan “Teknoloji Sohbetleri” programının konusu bu sefer “Veri Madenciliği” oldu. İSTE Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emine Uçar tarafından Merkez Kampüste, yapılan ‘Veri Madenciliği ve Uygulamaları’ konulu sohbete, özelikle Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti konularına ilgi duyan öğretim elemanları ve öğrenciler ilgi gösterdi.
İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) TED-x tadında düzenlendiği “Teknoloji Sohbetleri” programında konuşan, İSTE Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emine Uçar, pek çok alanda etkili bir şekilde kullanılmaya başlanan ve “var olan verilerden anlamlı bilgilerin elde edilmesi” olarak tanımlanan veri madenciliğinin, gerçek hayat problemlerinin çözümünü kolaylaştırdığını ve verimliliği artırdığını söyledi.
Teknolojinin sürekli artan veriler ürettiğini ve “büyük veri” olarak adlandırılan yeni bir bilim disiplini oluştuğunu kaydeden ve stratejik kararlar almak isteyen kişi, kurum ve hatta devletlerin verileri anlamlandırmaya çalıştıklarının altını çizen Dr. Emine Uçar konuşmasının devamında; veri madenciliğinin, işlenmemiş ve karışık halde bulunan verilerin seçilip, anlamlı bir halde işlenerek bilgiye dönüştürülmesi işlemi olduğunu ifade etti. Dr. Emine Uçar, veri madenciliğinin tarihsel gelişimi, bilgi keşif süreci ve veri madenciliği yöntemleri konularına da değindi. Ayrıca veri madenciliğinin, her geçen yıl kendisine daha da yaygın bir kullanım alanı bulmakla birlikte, kolay uygulanabilirliği ve etkili sonuçlar ortaya çıkarması sayesinde, kurum ve kuruluş yöneticileri tarafından en çok başvurulan yöntemlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.
Dr. Emine Uçar sunumuyla; veri madenciliği kavramı ve uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiler vererek, katılımcılara farklı bir bakış açısı kazandırdı.