Amik Ovası için dikkate değer öneri!

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay’da etkili olan yağışlarla her yıl göle dönen Amik Ovası’nındaki suyun tahliyesi için dikkate değer, basit bir çözüm önerisi paylaştı.

Ovadaki fazla suyun Asi Nehri marifetiyle kısa zamanda tahliye edilebileceğini ifade eden Kaşıkçı, konuyla ilgili düşüncesini şu şekilde dile getirdi; “Ovadaki suyu tahliye edecek Asi Nehridir. Geçmiş yıllarda aşırı yağışlarla su altında kalan ovadaki suyun tahliyesi Asi Nehrinin aylarca nerede ise ağız dolusu akması ile mümkün olurdu. Ancak özellikle son yıllarda Asi Nehrinin kış aylarındaki debisi hiç değişmemekte ve nerede ise düşük bir kotta akışını devam ettirmekte. Her yıl karşılaştığımız bu sorun karşısında yetkililerden aldığım cevabın aynı zamanda bir İnşaat Mühendisi olarak beni tatmin etmediğini belirtmek isterim. Bizce çözüm çok basit Asi Nehri önündeki bentler açılsın ve ovadaki su tahliye edilsin.

Çözüm Önerimiz:
Ovadaki suyu Asi Nehrine taşıyan drenaj kanallarının temizliğinin iyi yapılarak Asi Nehri önünde oluşturulan bentlerin kaldırılması ile Ovadaki fazla suyun Asi Nehri marifeti ile kısa zamanda tahliye edileceğini düşünmekteyiz.”

Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ayrıca konuyla ilgili Hatay’ın yetiştirdiği önemli bir değer olan ve Amik ovasındaki taşkınlarla ilgili çok sayıda çalışması bulunan İskenderun Teknik Üniversitesi Hidrolik Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatih Üneş’in bilgi ve tecrübelerinden de faydalanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bir cevap yazın