Gastronomi Şehri ünvanı alan Hatay’ın mutfak kültürünün tanıtılması, ilginin Hatay’a yönlendirilmesi ve ilin turizmdeki marka değerinin arttırılması amacıyla düzenlenen Hatay Gastronomi Çalıştayı yoğun ilgi gördü.
Hatay Valiliği, DOĞAKA, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) ve İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)’nin katkılarıyla Barış, kültür ve hoşgörü Kenti; Hatay temasıyla düzenlenen çalıştaya Hatay Valisi Rahmi Doğan, Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, belediye başkanları, akademisyenler ve gastronomi uzmanları katıldı.
Hatay Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayda Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentin yemek kültürünün ve çeşitlerinin yanısıra lezzetlerinin en iyi şekilde tanıtılıp pazarlanması amacıyla yaptığı konuşmada, gastronomi alanında oldukça iddialı olduklarını söyledi.
Kent olarak aynı zamanda tarih ve kültürde de iddialı olduklarını vurgulayan Doğan, “Dolayısıyla eğer varsa eksiğimiz, bunu burada heyetin tartışmalarla, konuşmalarla, görüşleriyle ifade etmesi lazım, çünkü biz bu iddiamızı ispat etmek ve bize gelen misafirleri de mutlu, mesut bir şekilde göndermek istiyoruz. Hatay’ın lezzetleri tartışmasız, onda hiç kimsenin şüphesi yok. Hatay’ın gerçekten isminin büyük bir imajı var. Dışarıdaki imajı, içerideki imajından bence daha kuvvetli, yani Hatay’ı görmemiş insanlar, Hatay denildiğinde hemen ilk akla gelen şeyi lezzetli yemekleri oluyor. Bu gerçekten büyük bir değer” dedi.
Hatay’a gelen insanların buradan mutlu ayrılması gerektiğine dikkati çeken Vali Doğan, onun için güzel yerlerinin ve lezzetli yemeklerinin olması gerektiğini belirtti. Bunun mevcut olduğunu, ancak daha iyi organize olabilmek adına gayret ettiklerini aktaran Vali Doğan, bu gayretlerinde siyasetin de desteğini gördüklerini kaydetti.
Hatay’ın çok güvenli bir şehir olduğunu ve insanların hafta sonları adeta akın akın kente geldiğini ifade eden Doğan, “Tabii bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin Hatay’da sağlamış olduğu güvendir. Yaklaşık 30 kilometre ötemizde dünyanın en vahşi savaşı varken Hatay’da insanların bunu hissetmemesi, bu psikolojiye girmemesi çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Hatay’ın dünyadaki 27 gastronomi şehrinden biri olduğunu hatırlatan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da, Hatay’ı kültür turizminin başkenti haline getirmek istediklerini belirterek, “Metropollerde deniz, kum, güneş turizminden sıkılan ve o metropollerin sıkıcı atmosferinden çıkmak isteyen insanlara biz Hatay’da tarihi, kültürü, lezzeti ve dünyanın en büyük mozaik müzesini takdim etmek istiyoruz” dedi.
Daha sonra 3 oturumda devam eden çalıştayda Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin de katılımıyla gastronomi alanındaki çeşitli konular ele alındı.