Hatay’da düzenlenen “Pamuk ve Soya Ar-Ge Çalışmaları Paylaşımı” temalı “Tarla Günü” etkinliği yoğun ilgi gördü.
Progen Tohum Ar-Ge İstasyonu’nda düzenlenen etkinlikte, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Avni Hatay, dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk ve soya tarımına elverişli olduğunu belirterek, geçen yıl kentte 485 bin 394 dekar alanda pamuk üretildiğini ve 263 bin 901 ton kütlü pamuk elde edildiğini ifade etti.
Hatay’ın dekar başına ortalama pamuk veriminin 500-550 kilogram arasında değiştiğini belirten Hatay, “2019 yılında çiftçimizin 537 bin 848 dekar alanda üretim yaptığı kayıtlarımızda mevcut olup, bu yıl pamukta rekoltenin 270-280 bin ton gerçekleşmesi bekliyoruz. Soya üretimi ise ilimizde çok sınırlı alanlarda gerçekleşmekte olup verim, dünya ortalamasının üzerindedir. Ancak son yıllarda özellikle ülkemize ait yerel çeşitlerin üretime dahil edilmesi ve araştırma enstitülerimizin değerli genetiksel ve yayım faaliyetleri sayesinde, soya üretiminin önemli bir ivme kazanacağı kaçınılmaz olacaktır” dedi.
Hatay, pamuk ekim alanlarının ve verim ortalamasının, ciddi anlamda arttırılması gerektiğine işaret ederek “Stratejik önemini her zaman korumayı başarmış olan pamuğun verim ve ekim alanlarını, kalitesini arttırmak bakanlığımızın süregelen hedefleri arasında yerini korumaktadır.” diye konuştu.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay da hasat döneminin tüm çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunmasının ardından, üreticilere pamuk ve soya konularında yapılan çalışmalar tarlada tanıtıldı.