Yaklaşık 4 ay önce kurulan Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hatay’ın da üzerinde olduğu Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kollarının tespiti için çalışma başlattı. Merkez, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl’ün yer aldığı Doğu Anadolu Hattı üzerinde deprem başta olmak üzere jeolojik ve klimatolojik risk araştırmaları da gerçekleştirecek.
Deprem açısından riskli bölgeler arasında bulunan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın bilinmeyen kollarını araştırmak için çalışma başlattıklarını belirten Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram, ilk incelemeyi 1971’de meydana gelen ve 800’ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği depremin oluştuğu Göynük Fay Hattı’nın devamı olan kırıkları içeren Bingöl Ovası’ndan başlattıklarını kaydetti.
Araştırma 2 yıl sürecek
Bingöl Karlıova’da Doğu Anadolu Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Varto Fayı kesiştiğini söyleyen Akbayram, ” Bingöl deprem açısından riskli bir il. Burada kesişen Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının birçok kolu var. Bu kolları araştırmayla ortaya koyacağız. Çalışmamız yaklaşık 2 yıl sürecek. 3 aydır araştırmaya başladık ve daha yolun başındayız” diye konuştu.