Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yapılması planlanan değişiklikle ilgili hazırlanan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP)’nün kapatılıp, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde üç ayrı daire başkanlığına bölünmesi ile ilgili taslağa tepki gösterdi.
Türkiye’de doğal varlıklarının korunması konusunda en önemli devlet kurumlarından biri olan DKMP’nin bu şekilde pasifize edilmesini önlemek amacıyla tüm doğa sevenleri twitter, facebook ve instagram’daki sosyal medya hesaplarında #DKMPyeDokunma hastagi ile etkin bir kamuoyu baskısı oluşturmaya davet eden Öğünç, “Böyle bir karar ülkemiz biyoçeşitliliğinin öksüz kalması anlamına gelir. Bu yüzden DKMPye Dokunma ve DKMP Kapatılamaz diyoruz” dedi.
45 Milli Park, 247 Tabiat Parkı, 114 Tabiat Anıtı, 30 Tabiatı Koruma Alanı, 81 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 14 Ramsar Alanı, 56 Ulusal Öneme Sahip Sulak Alanı doğrudan etkileyecek olan uygulamaya karşı olduklarını söyleyen Öğünç, DKMP’nin Doğal zenginliklerin teminatı olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet döneminin en önemli doğa koruma kurumlarından biri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 1958 yılından bu yana çeşitli bakanlıkların bünyesinde hizmet verdiğini söyleyen Öğünç, “Milli Parklar, Tabiat Parkları, sulak alanlar ve yaban hayvanlarının korunmasından sorumlu olan kurum, aynı zamanda Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması için çalışmalar yürütüyor. Kısıtlı imkanlarına karşın oldukça da başarılı. Şayet etkin bir kamuoyu baskısı oluşturamaz isek DKMP kapatılıp OGM bünyesinde 3 daire başkanlığına bölünüp tamamen pasifize edilecek. Milli Parklarımız sadece ağaçtan ibaret değildir! Hayvanların doğal alanları, sunulacak sağlık hizmetleri, rehabilitasyon merkezleri alakasız bir genel müdürlüğün herhangi bir daire başkanlığına bırakılamayacak kadar kapsamlı ve hassastır. Eğer amaç doğayı korumamak ise yapılmaya çalışılan doğru bir harekettir. Günümüzdeki bakış açısıyla doğa korumanın öneminin çok da anlaşılmadığını düşünüyoruz. DKMP’nin sorumluluğunda bulunan ve korunan alanların yüz ölçümü, 3 milyon 120 bin 160 hektardır. DKMP’nin koruma sorumluluğu altındaki alanların toplamı, yüz ölçümü 3 milyon 68 bin 800 hektar olan Belçika’dan daha büyüktür. Bu alanları nasıl bir son beklemektedir?” dedi.