Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) iş birliğinde düzenlenen “Uyum Mahalle Buluşmaları”nın 16’ncısı Hatay’da gerçekleştirildi.
Antakya Hüseyin Özbuğday Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen etkinliğe Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ile Türk ve Suriyeli vatandaşlar katıldı.
Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Türkiye’nin tarih boyunca misafirperverliğini gösterdiğini, etnik, dini ayrım yapmadan birçok kişiye ev sahipliği yaptığını belirterek, ülkeye gelen misafirleri tanrı misafiri olarak kabul ettiklerini söyledi.
Tetikoğlu ayrıca, Suriye’deki iç savaşın bir an önce bitmesini ve ülkede bulunan Suriyelilerin ülkelerine dönerek gönüllerince yaşamasını temenni etti.
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok da büyük medeniyetlerin hikayelerinde göçmenlerin bulunduğunu ve tarih boyunca yaşanılan coğrafyada göçlerin hiç bitmediğini söyledi.
Etkinliğe katılan Suriyelilere seslenen Ok, “Suriye’den gelen kardeşlerimize biz uluslararası göç terminolojisinde böyle bir kavram olmamasına rağmen onlara ‘Misafirlerimizsiniz’ dedik. Bu anlayışımız, düşüncemiz, davranış biçimimiz ilelebet devam edecektir. Sizler bizim misafirimizsiniz ve kardeşlerimizsiniz. Bunlar kardeşimiz olduğunuz için sizlerin hakkıdır. Çok açıklıkla ifade etmek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti devleti dün olduğu gibi bugün de bundan sonra da ve gelecekte sizi hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç etmedi bundan böyle etmeyecektir” dedi.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise, bir, beraber ve kardeşçe yaşamak denilince akla gelen en iyi örneklerinden birisinin Hatay olduğunu belirtti.
Kadıoğlu, Hataylıların ülkede bulunan Suriyeli misafirlere gösterdikleri kadirşinaslıktan dolayı teşekkür ederken, etkinliğin amacının ülkede bulunan yabancı misafirleri ve ev sahibi toplumu sosyal bir ortamda buluşturmak ve Suriyeli misafirlerle ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında ilk elden doğru bilgileri aktarmak olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi ile Suriyeli çocuklardan oluşan koro dinletisi sunuldu, doğru bilinen yanlışların anlatıldığı video gösterildi.