Hatay’da vali ‘Deprem’i!

Hatay Valisi Rahmi Doğan, ayağının tozuyla katıldığı toplantıda deprem gibi uyarılarda bulundu. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yapılan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplantısında depremin önemine ısrarla vurgu yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, tüm kurumları uyardı.

Vali Rahmi Doğan başkanlığında, İl Afet Acil Durum Yönetim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen toplantıya 39.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Afet Acil Durum Müdürü Ömer Akbaş ve 26 Hizmet Grup içerisinde yar alan kurum il müdürleri de katıldı.

Deprem hakkında hazırlanan sinevizyon gösterisi ile başlayan toplantıda AFAD İl Müdürü Ömer Akbaş; AFAD, Hatay AFAD, TAMP-Hatay (Hatay Afet Müdahale Planı) ve Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile ilgili bilgileri içeren bir dizi sunum yaptı.

Toplantı, daha sonra planlama süreci, aşamaları, Hizmet Gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet/acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda hazırlanan sunum ile devam etti.

Validen, kentsel dönüşüm vurgusu

Depreme karşı hazırlıklı olabilme adına yapılmış olan çalışmaları gözden geçirmek adına yapılan toplantının önemine değinen Vali Rahmi Doğan, “Bilindiği üzere yurdumuzun büyük bir bölümü 1. Derece Deprem Bölgesinde, Hatay ilimiz de depremde birinci öncelikli yerler arasındadır. Türkiye Afet Müdahale Planı’nın yerel düzeye uyarlanması çalışmaları kapsamında bu toplantı; İl Afet Müdahale Planı ve özellikle depreme karşı hazırlıklı olabilme adına yapılmış olan çalışmaları gözden geçirmek, kurum ve kuruluşlara görevlerini hatırlatmak ve koordinasyonu sağlamak maksadıyla düzenlendi. İl Afet Müdahale Planı kapsamında 26 hizmet grubunun koordinasyonu ve acil müdahale esnasında en kısa sürede müdahale gerçekleştirilmesi temel hedeftir. Ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı olan kurum ve kuruluşların plan ile tanımlanmış görev ve sorumluluklarını çok iyi bilmeleri gerekir. Türkiye’nin de uluslararası alanda üye olduğu Hyogo Çerçevesi Eylem Planı (Ulusların ve Toplulukların Afetlere Karşı Dirençliliğinin Oluşturulması) ve Sendai Afet Riski Azaltma Çerçevesi kapsamında, yapıların depreme dayanıklı, toplumların ise depreme dirençli hale gelebilmeleri için gerekli zarar azaltma politikaları doğrultusunda kentsel dönüşüme önem verilmesi Hatay gibi deprem kuşağında bulunan kentlerde önem arz etmektedir. Bu konuya ilgili tüm kurumlarımızın aynı hassasiyetle yaklaşmaları, imara yeni açılan bölgelerin mutlaka zemin etütlerinin yapılması çok önemlidir. İlimizde olabilecek bir depremde kullanılmak üzere her ilçede toplanma alanlarının yanı sıra mutlaka bir çadır kent alanı belirlenerek bu alana ait altyapı ve üst yapının her an kullanıma hazır hale getirilmesi hayati önem arz etmektedir” dedi.

Bir cevap yazın