Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Senegal Hükümeti ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasının ardından Afrika kıtasında hayata geçireceği yeni demir çelik yatırımının ayrıntılarını paylaştı. Yeni yatırımın tamamlandığında sadece Senegal’in değil, bölgenin de çelik ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Tosyalı, Senegal’de hükümetin daveti üzerine, inşaat demiri ve çelik ithalatına bağlı bir ülke olması dolayısıyla yatırım yapmaya karar verdiklerini ifade etti.
Tosyalı Holding’e olan ilgisinin, şirketin demir-çelik sektörünün her kesimindeki yatırım ve üretim performansından kaynaklandığını da belirten Tosyalı, bu yılsonuna kadar temelini atacakları yatırımın Senegal’deki en büyük sanayi yatırımı olacağına dikkat çekti.
Senegal yatırımını iki yılda tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Tosyalı, “Biz sadece Senegal’e odaklanmıyoruz. Bölgedeki diğer nüfuzlu ülkeleri de içeren çok aşamalı bir yatırım planı hazırladık. Fabrikanın 2 yılda üretime geçebileceğini düşünüyoruz. İlk aşamada, Türkiye ve Cezayir’den hammadde tedarik edebilecek ve yıllık 1 milyon tonluk inşaat demiri üretebilecek bir tesis olacak. Niyetimiz zamanla madenden demir-çelik üretimine entegre bir tesis kurmak. İlk etapta Türkiye’den kütük götürüp Senegal’de inşaat demirine dönüştüreceğiz. Yani, maden tesisi de olacak. İlk aşama için henüz net bir rakam veremem. 4-5 yıl sonra madenden demir çeliğe uzanacak üretim için yapacağımız yatırım 2 milyar doları bulabilir. Bu yatırım, Türkiye’nin yarı mamulleri başka bir ülkeye ihraç etmesini ve diğer ülkelerdeki ithalatı ikame etmesini de sağlayacak. Diğer ülkeler Afrika’yı yatırım yaparken gelir olarak görüyorlar. Türk yatırımcılar sadece sanayi tesisleri inşa etmekle kalmayıp, aynı zamanda yeni KOBİ’lerin oluşumunu da teşvik ediyorlar. Bu bağlamda, yatırımımızın hayata geçmesiyle Senegal de önümüzdeki dönemde yatırımların üretim artışı ve pazarları da buna paralel olarak gelişecek” dedi. Cezayir’in Oran kentindeki yatırımının 4 milyar dolara yaklaştığını da anlatan Tosyalı, “Burada 4 milyon tondan fazla üretime sahibiz. Bir sonraki aşamaya geçtik. Üretimimizin 6 milyon tonu geçmesi için bir sonraki aşamada 2 milyon ton daha üretim yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.