İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) ile Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonu ile düzenlenen 7143 Sayılı Vergi Ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu Bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü.
İTSO’da düzenlenen toplantıya Gelir İdaresi Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanı Zekayi Çengen, Gelir İdaresi Başkanı Grup Başkanı Ali Kılıçarslan, Gelir İdaresi Başkanlığı Şube Müdürü Şule Bayram, Hatay Vergi Dairesi Başkanı Nazmi Erol, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Merih Hasan Yıldırım, vergi dairesi müdürleri ve çalışanları, İskenderun Esnaf Oda Başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve mükellefler katıldı.
Hatay, yapılandırmada Türkiye ortalamasının altında
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, mükelleflere çağrıda bulunarak, “Bahsedilen Yasa kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile Kamu Kurumlarına olan borçlara ilişkin yapılandırma imkanı tanınmış olup, ödeme güçlülüğünün önüne geçilmesi amaçlanmıştır. İlgili kanun kapsamında Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme kolaylıkları, Trafik Cezalarındaki indirimler, borçların taksitli olarak ödeme olanağı ve buna benzer bir çok kolaylıklar sağlanmıştır. Bu süreci tüm esnaflarımız, üyelerimiz ve vatandaşlarımızın iyi değerlendirmelerini ve bu fırsattan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
“Son güne kalmayın”
Yapılandırma için son günün 31 Temmuz olduğunu hatırlatan Vergi Dairesi Başkanı Nazmi Erol, “Söz konusu yasa, 18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu kanunla Borçların yeniden yapılandırması mükelleflere ve vergi borcu olanlara çok büyük kolaylıklar getirmektedir. Biz Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı olarak geçmiş yapılandırma yasaları olarak Türkiye ortalamasının altında kaldığımız aşikardır. Ama inanıyorum ki; Odalarımızın, Sivil Toplum kuruluşlarımızın basınımızın da desteğiyle ve teşkilatımızın çabasıyla bizler büyük kolaylıklar getiren yapılandırma yasasıyla tüm borçlu mükelleflerimize ulaşacağız. Biz bu yasayı duymadık diyen hiçbir borçlu mükellef kalmayacağına inanıyorum. Bunu da hep beraber başaracağımıza inanıyorum. Yapılandırma başvurusu için şu ana kadar 38.550 mükellefimiz müracaatta bulunmuştur. Tabi bu rakam düşük ancak Vergi Dairesi Başkanlığı olarak mükelleflerimizden son güne kalmayarak yoğunluk yaşamamalarını 31 Temmuzdan önce internet yoluyla, E-Devlet veya internet adresinden veya Vergi Dairesine bil fiil başvurarak yapılandırma müracaatlarında bulunmaları gerekir” diyerek, mükellefleri uyardı.
“Hatay önemli bir il”
Gelir İdaresi Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanı Zekayi Çengen de 7143 sayılı Vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanunu ile ilgili detaylı bilgiler vererek; “Takriben 2003 yılından itibaren 8 veya 9 tane yapılandırma kanunun yasalaşması, uygulanması ve neticelenmesi kısmında paydaş olanlardan oldum. Bu vesileyle Hatay benim için önemli illerimizden bir tanesi. Burada Esnaf Odalarımıza, Ticaret ve Sanayi Odamıza, Muhasebeciler Odamıza da desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Gelir İdaresi Başkanı Grup Başkanı Ali Kılıçarslan da, Varlık Barışları, İşletme kayıtlarının düzeltilmesi Vergi Usul Kanunu ve ilgili maddeler ile ilgili sinevizyon destekli olarak bilgiler verirken, Gelir İdaresi Başkanlığı Şube Müdürü Şule Bayram da 7143 sayılı borçların yeniden yapılandırılması ve yasa ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.
Daha sonra, soru cevap şeklinde devam eden konferansta, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Gelir İdaresi Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanı Zekayi Çengen’e günün anısına kahve ve fincan takımından oluşan plaketi takdim etti.