Hatay Valiliği, ilde kurulmuş olan 53 kadın kooperatifi üyelerinin tedarik ettiği zeytini işleyebilmesi için Belen’e ‘Yöresel Zeytin Salamura ve Yöresel Zeytinyağı Üretim Tesisi’ kurmak için başlattığı girişimi bir adım daha ileriye taşıdı.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nda başvurusu kabul edilen “Hatay Halhalı Zeytininin Öyküsü: Doğadan Sofraya Yolculuk’ projesi kapsamında elde edilecek hibe desteğiyle Belen’e bağlı Derebahçe Mahallesi’nde yapılması planlanan tesisin kurulabilmesi amacıyla Valilik çevresel etki değerlendirmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.
ÇED süreci başlayan ve günlük 10 ton zeytin sıkma kapasitesi ile zeytinyağı üretimi, sezon boyunca yıllık 80 ton kapasite ile tanklarda fermantasyon yöntemi kullanılarak salamura zeytin üretimi yapılması planlanan tesisin proje değerinin ise 5,5 milyon TL olduğu öğrenildi.
1/100.000 ölçekli Hatay Onaylı Çevre Düzeni Planında Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı ve Askeri Stratejik Bölge’de kalan ve Mülkiyeti Maliye’ye ait olup halihazırda üzerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü uhdesinde olan ve lojistik merkezi olarak kullanılan Belen Spor Salonu’nun da bulunduğu alanda yapılması planlanan tesisle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasında, “Hatay Halhalı Zeytininin standardizasyon ve kalite güvencesi, geleneksel üretim yöntemlerinin korunması, yaygınlaştırılması ve markalaştırılması için 2024(SOGEP) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı-Anadolu’dakiler Programı’na başvurusunun kabul edildiği, sözleşme aşamasında olduğu, sözleşmelerin imzalanabilmesi ve “Hatay Halhalı Zeytininin Öyküsü: Doğadan Sofraya Yolculuk” projesinin Valilik tarafından yürütülecek olması nedeniyle lojistik merkezi olarak kullanılan Belen Spor Salonunun Valiliğin kullanımında olması gerektiği belirtilerek Valilik tarafından kullanımı talep edilmektedir. Bu kapsamda, İl Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirme neticesinde, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait, Belen Derebahçe Mahallesi, 1094 ada 5 parsel numaralı taşınmaz üzerinde bulunan, İdaremize bağlı Belen Spor Salonunun “lojistik merkezi” olarak kullanılması yönündeki kullanım talebiniz İdaremizce uygun görülmüştür” denmektedir. Proje alanı olarak kullanılacak Belen Spor Salonu kısmı 53 kadın kooperatifinin ürettiği yöresel ürünler ile proje kapsamında işlenecek zeytinden elde edilecek salamura zeytin ve zeytinyağının teşhir yeri olarak kullanılacaktır. Zeytin işleme ve zeytinyağı üretim tesisi için planlanan kapalı alan 150 m2., Zeytin yıkama suları için 16 m2 Sızdırmasız Yıkama Suyu Havuzu, 50 m2 Prina Silosu Alanı inşa edilecektir. Mevcut lojistik merkezi için inşa edilmiş sızdırmasız fosseptik bulunmakta olup; proje kapsamında aynı fosseptik kullanılacaktır. Zeytin sezonunun dönemsel olması nedeniyle tesis, yılda 100 gün faaliyet göstermektedir. Zeytinyağı üretimi kapsamında, günde 10 ton zeytin kabulü ile sezonda toplam 1.000 ton işleme kapasitesine sahip olunacaktır. Yıllık işlenen 1.000 ton zeytinden %25 oranında verim elde edilerek 250 ton zeytinyağı üretilirken, geri kalan %75’lik kısım (750 ton/yıl) ise 2 fazlı sistem nedeniyle sulu prina olarak ortaya çıkacaktır. Bu üniteden çıkan sulu prina işlenmeyecek olup, doğrudan 100 ton depolama kapasiteli sulu prina silosuna gönderilecektir. Silo yeterli doluluğa ulaştığında ise sulu prina, lisanslı geri kazanım firmalarına gönderilecek olup, herhangi bir işleme tabi tutulmayacaktır. Salamura zeytin ise 80 ton/yıl kapasite ile üretim yapılması planlanmış olup, sezon boyunca tanklarda fermantasyon yöntemi ile üretilip paketlenmesi sağlanacaktır” denildi.