İskenderun Palmiye Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Uygur, zatürre sebepleri, belirtileri ve tedavisiyle ilgili merak edilenleri anlattı. Havaların soğumasıyla birlikte zatürre vakalarındaki artışa dikkat çeken Uygur, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Zatürrenin en sık görülen belirtilerini açıklayan Uzm. Dr. Fırat Uygur, “Zatürre yani Pnömoni; akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, bakteriler, virüsler, mantarlar veya diğer mikroorganizmalar tarafından tetiklenebilir. Yüksek ateş, nefes darlığı, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve terleme, öksürük, yorgunluk ve halsizlik, hızlı nefes alıp verme, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, zatürrenin en önemli belirtileridir” açıklamasında bulundu.
Zatürrenin Tedavisi Nasıldır?
Zatürrenin tedavi ve korunma yöntemlerinden söz eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Uygur, “Zatürrenin tedavisi, hastalığa neyin sebep olduğuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Antibiyotikler, antiviral ilaçlar, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ağır vakalarda hastaneye yatış gerekebilir. Oksijen tedavisi, damar yoluyla sıvı ve ilaç verilmesi gerekebilir. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların zatürreye karşı daha dikkatli olmaları gerekir. Zatürrenin önlenmesi için grip ve zatürre aşıları da etkili bir yöntemdir” dedi.