Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 6 Şubat Depremi’nin yıldönümü töreninde deprem şehitleri, farklı semavi dinlerin temsilcilerinin aynı sahnede okuduğu ortak dualarla anıldı. HBB Expo Yerleşkesi Amfi Tiyatroda deprem şehitlerini anmak ve hatıralarını yaşatmak için düzenlenen anma töreninde hayatını kaybeden 166 HBB personelinin fotoğrafları yayınlandı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören duygulu anlar yaşanmasına ve gözyaşlarının sel olmasına neden oldu.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve farklı dinlerin kanaat önderlerinin kutsal kitaplardan dualar okuduğu törende HBB tasavvuf müziği korosu da ilahiler seslendirdi.
Törene HBB başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Avusturya Büyükelçisi Gabriele Juen, kanaat önderleri, farklı din, inanç temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da katıldı.
Törende protokol üyeleri tarafından yapılan konuşmalarda tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilenirken kardeşlik, dayanışma, hoşgörü, beraberlik ve gelecekte de birlikte yaşama mesajları verildi.
Musevi cemaati önderi Azur Cenuduoğlu, Antakya’nın çok büyük bir felakt yaşadığını belirterek, “Biz eskiden Alevi’siyle, Sünni’siyle Yahudi’siyle ve Hristiyan’ıyla hep beraber kardeş gibi yaşadık. Antakya’yı yeniden ayağa kaldıracağız. Hep birlikte yine bir arada yaşayacağız” dedi.
Katolik Kilisesi Pederi Francis Dondu, Antakya’nın yeniden inşa edileceğine inandığını belirterek, “Depremden önce, deprem anında ve sonrasında da hepimiz hep birlikteydik. Ve o trajediden bir sene sonra yine biz, birlikteyiz. El ele tutuşup Antakya’yı yeniden birlikte inşa edeceğiz. Yaşasın Antakya’mız, yaşasın Türkiye’miz!” dedi.
Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum da “6 Şubat’ta hepimize yazık oldu. Aynı sokaklarda, aynı çarşıda, aynı ibadethanelerde, cenazelerde veya düğünlerde yan yana, omuz omuza, kol kola olduk. Nasıl hep biz kardeşlikle övündük ise bugüne kadar, aynı şekilde yine övünüyoruz. Çünkü biz, hep birlikte Hatay’ız” dedi.
Alevi cemaati önderi Süleyman Çekmece ise, herkesin bugün dünden daha fazla birbirine ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Bu şehrin tekrar ayağa kalkması için ilk başta birbirimize mutlaka sevgi ve saygı olması gerekir. Biz yüzyıllardır bu coğrafyada kardeş yaşadık ve ileride inşallah, kardeşçe yaşayacağız. Şehrimizi tekrar bu inançla, bu muhabbetle tekrar ayağa kaldıracağız” diye konuştu.
Sünni cemaat lideri Musa Esatoğlu, depremden etkilenen vatandaşların gittikleri illere ruhen sığamadıklarının altını çizerek, “6 Şubat denilince, tüylerimiz ürperiyor ismi bile akla kötü geliyor. Depremden sonra can havliyle farklı illere gittik. Gittiğimiz illere bedenimiz sığdı ama ruhumuz sığmadı. Antakya’ya geldik. Gördüğümüz manzara iç açıcı olmasa da Antakya’da kendimizi tekrar bulduk. Şunu sadece tavsiye ederim. Karşılaştığımız kişiyle sanki son kez karşılaşıyormuş gibi yaşarsak gerçekten birbirimizin kıymetini o zaman anlarız. Allah birliğimizi daim etsin” ifadelerine yer verdi.
HBB Başkanı Lütfü Savaş da, depremde sadece Hatay’da 24 bine yakın insanın öldüğünü belirterek, “Vefat edip ama defnedilmesi unutulan insanlarımız vardı. Çünkü o gün hepimiz öldük. Bir kısmımız toprağın altına verildi. Diğerleri tekrardan hayata tutunmak için birbirleriyle el ele omuz omuza hayatta kalma ve tekrar bu şehri yeşertmek için mücadeleye başladı. O günlerde Hatay halkı birbirine kenetlendi. O günden bugüne kadar Hatay’ı tekrardan ayağa kaldırmayı, insanlarımızın hayata tutunması için hep birlikte çaba sarf ettik. Bir dahaki depremlerde ne evlerimiz, ne iş yerlerimiz yıkılsın, ne de insanlarımızı kaybedelim. Depremde hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun” şeklinde konuştu.