Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ‘Suya vef a göstermezsek, veda edeceğiz’ mottosuyla düzenlenen Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Etkinliği”nde Konya-Hatay kardeş belediye protokolü imzalandı.
Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’nin, iklim değişikliğinden oldukça etkileneceğine işaret eden Yumaklı, kuraklık, orman yangınları, sel ve taşkınlarla iklim değişikliğinin doğrudan hissedileceğini aktardı.
Yerkürenin, son 170 yılın en sıcak 5 yılını geride bıraktığını ifade eden Yumaklı, “10 yılda bir tekrarlayan kuraklıklar artık 5-6 yılda bir yaşanıyor. Sibirya’nın kuzeyinde termometreler 38 dereceyi gösterdi. Dünyanın 4. büyük gölü Aral, yüzde 90 kurudu. 2020’de 94 farklı ülkeden 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti. Ülkemizde de kurak yıllar yaşanırken kuraklıkların şiddetleri ve süreleri de uzamaya başladı. 2023 su yılında yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6 düştü” dedi.
Yumaklı, 2030’da nüfusun yüzde 10 artacağının ve su kaynaklarının yüzde 20 azalacağının öngörüldüğünü belirterek, gerekli tedbirler alınmazsa 2030’a kadar nüfusun neredeyse yüzde 50’sinin, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 80’inin su yetersizliğiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.
Su stresi altındaki Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1313 metreküp olduğunu, ancak gerekli tedbirler alınmazsa bunun, bin metreküpün altına düşeceğini vurgulayan Yumaklı, bakanlık olarak yaptıkları yatırımlardan bahsetti.
Etkinlikte, Belediye Su Kardeşliği uygulamasına dahil edilen 18 belediye arasında protokol imzalandı. Bakan Yumaklı, konuşmaların ardından etkinlik alanında kurulan stantları gezdi.