‘Aşı’yla hastalıkları aşın!

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Dünya Aşılama Haftası’ dolayısı yaptığı açıklamada, koruyucu olması açısından bebeklik döneminden itibaren aşıların eksiksiz yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Her çocuğun hayata sağlıklı bir başlangıç yapması için aşıların zamanında ve takvimine uygun aralıklarla yapılması gerektiğini söyleyen Kır, günümüzde, aşılama sayesinde pek çok hastalığın tarihe karıştığını belirterek, çocuklar kadar, anne ve baba aşılamasının da ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

“Çocukların aşılanması şart”

Aşıların, çok ciddi sorunlara yol açabilen hastalıklara karşı bağışıklık sağladığını ifade eden Kır, “Aşı, zayıflatılmış veya ölü mikropların vücuda verilerek, kişide mikroba karşı antikor oluşturmasını sağlayan maddedir. Aşılar; bireylerin enfeksiyon etkenlerinden korunmasında en güvenli ve en ucuz yoldur. Dolayısıyla biz aşılarla, çocuklarımızı virüs ve bakterilerden korumuş oluyoruz. Aşının kimisi belli bir süre, kimisi de ömür boyu koruma sağlar. Aşının çocuğa veya kişiye hiçbir zararı yoktur. Her ilacın olduğu gibi, her aşının da minimal yan etkileri vardır. Fakat aşının yarattığı bağışıklık ve toplumsal koruma, yan etkilerden kat kat yüksektir. Dolayısıyla hem bireylerin, hem de toplumun korunması için çocukların aşılanması şarttır” dedi.

“Anne adayları aşılarınızı ihmal etmeyin”

Bebeklikten, çocukluk dönemine kadar yapılması gereken aşılar hakkında da bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır “Sağlık Bakanlığı’nın çok geniş çaplı aşılama programı bulunmaktadır. Böylelikle pek çok hastalığı günümüzde yok etmiş durumdayız. Verem, kızamık, çocuk felci gibi hastalıklar artık ülkemizde oldukça azaldı. Bunun dışında hastanemiz bünyesinde koruyuculuğu oldukça yüksek olan; rota virüsü ve menenjit aşıları yapılmaktadır. Bu aşıları, ailelere belirli dönemlerde tavsiye ediyoruz. Rota virüsü, ağır sıvı kaybına neden olan ve barsak hastalığı yapan virüse karşı korurken, menenjit aşısı ölümcül meningogok bakterisine karşı koruma sağlamaktadır. Dolayısıyla hastanemizde yaptığımız aşılamayla, çocuklarımızı bu mikroplara karşı koruyabilmekteyiz. Ayrıca, bebekler ilk 2 ay karma aşı öncesi, boğmaca mikrobuna çok duyarlıdır. Solunum yoluyla geçen bu hastalık, bebekte ağır zatürreye neden olabilmektedir. Bu sebeple erişkinlerin özellikle anne ve babaların doğumdan önce aşılanması, bu riski önleyebilmektedir. Bu bakımdan, anne baba aşılanmasını da önemle tavsiye etmekteyiz” dedi.

 

 

 

Bir cevap yazın