Dubai EXPO 2020’ye Hatay imzası!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, dünyanın en büyük ticaret ve kültür buluşması olan Dubai EXPO 2020 organizasyonu kapsamında düzenlenen Green City konferansına konuşmacı olarak katıldı. Hatay’ın EXPO ve “Yeşil Şehir” unvanı alması yönündeki çalışmaları anlatan Başkan Savaş, 1 Nisan’da Medeniyetler Bahçesi temasıyla tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay’a herkesi davet etti.

AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ve yöneticileri ile dünyanın dört bir yanından katılımcıların Hatay’a büyük ilgi gösterdiği konferansta Başkan Savaş, Hatay’ın ilklerin ve enlerin şehri olduğunu belirterek, “Hatay’da sırasıyla Museviler, Hristiyanlar ve sonra da Müslümanlar yaşamaya başlamış. Bereketli Hilal’in tam ortasında buğdayın ilk ehlileştirildiği ve ilk zeytinin üretildiği üç şehirden bir tanesiyiz. İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısıyız. İlk at yarışlarının ve gayrıresmi olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yerdir Hatay” diyerek Hatay’ın oldukça özel bir şehir olduğunu vurguladı.

‘Hatay sofrasında,13 medeniyet ve 27 kültürün izleri var!’

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu özelliğin yemek kültürüne de yansıdığını ifade eden Savaş, “Hatay bir gastronomi şehridir. Bugüne kadar 13 medeniyet ve 27 kültür Hatay’da yaşamıştır. Akdeniz, Kuzey Afrika ve Anadolu arasında yüzyıllarca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bu ticaret sayesinde birçok renk, din, mezhep ve etnik kökenli insan yemek kültürünü beraberinde getirmiştir. Şu anda 600’ün üzerinde yemeğimiz mevcuttur. Bu 600 yemekle birlikte UNESCO bizi 2017 yılında Yaratıcı Şehirler Ağı’na aldı” dedi. Savaş, Hatay’ın bitki florasından yer altı zenginliklerine kadar çok bereketli bir coğrafyada yer aldığını sözlerine ekledi.

 “Herkesi barışa çağırmak istedik”

EXPO 2021 Hatay’ın logosu hakkında da bilgiler veren Başkan Savaş, “Logomuz 13 yapraklı Barış Çiçeği’nden esinlenilerek tasarlandı. Bu logoyu seçmemizdeki amacımız 11 yıldır Hatay’ın hemen bitişiğinde olan savaşın ve kardeş kanının bitmesidir. Bunun için de Hatay’da EXPO yaparak herkesi barışa çağırmak istedik” dedi.

 “9 bin 700 çiftçi ile sözleşmeli tarım”

Kırsal kalkınma projesi hakkında da önemli bilgiler aktaran Savaş, “İnsan odaklı, doğaya, doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, insanların eşit, adil ve kaliteli hizmet aldığı, yaşanabilir, yaşam kalitesi yüksek ve aynı zamanda sürdürülebilir bir çevreyi nasıl oluşturabiliriz diye düşünerek birçok projeyi hayata geçirdik. Tarımla uğraşan ihtiyaç sahibi çiftçiye destek olmak, tarımda insanları geleceğe taşımak, iyi tarım yapmak ve şehri daha yaşanabilir bir hale getirmek için de çalışıyoruz. İnsanların bu konuda farkındalığını arttırmak için de EXPO’ya müracaat ettik. Üreticilerimize tohum, fide ve organik gübre konusunda destek veriyoruz. Şu anda 70’in üzerinde kooperatif ve 9 bin 700’ün üzerinde de çiftçi ile sözleşmeli tarım yapıyoruz. Üretilenleri teknoloji ile birleştirip şu anda 100 civarında ürünü Avrupa, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hatay, “100 Karbon Nötr” şehire aday

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu SİEU Green Projesi hakkında da konuşan Savaş, topraksız tarım ile mantar, bakteri, parazit ve virüsten arınmış tertemiz üretim yaptıklarını dile getirdi. Savaş, ayrıca karbon salınımı azaltmak için “100 Karbon Nötr” şehir arasına girmek amacıyla başvuru yaptıklarını belirtti.

“İnsanlarımızın gelecek adına umutlanması önemli”

Başkan Savaş, konuşmasını şöyle tamamladı; “Savaşın gölgesinde bir şehir olarak sadece oturup ağlayarak kaderimizle baş başa kalmadık. Yaklaşık 900 bin sığınmacı ile birlikte yaşayan bir şehir olarak insanlarımızın gelecek adına umutlanması için önemli projeler yapıyoruz. Yapmış olduğumuz bu projede bizimle paydaş olan EXPO yönetim kuruluna ve ailesine çok teşekkür ediyorum” diyerek, herkesi 1 Nisan’da gerçekleştirilecek olan EXPO 2021 organizasyonuna davet etti.

Bir cevap yazın