Havalar soğudu ‘RSV’ salgını patladı!

İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu, kış aylarıyla birlikte özellikle çocuklarda artan Respiratuvar Sinsityal Virüs(RSV)’üne karşı ailelere uyarılarda bulundu. Hava yoluyla bulaşan ve solunum yoluna zarar veren bu virüsün sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarının başında geldiğini ifade eden Acemoğlu, RSV’nin bronşit ve zatürre benzeri hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti.

RSV’nin Belirtileri Nelerdir?

RSV’nin basit bir soğuk algınlığı gibi algılandığını vurgulayan Uzm. Dr. Mürşit Acemoğlu, “RSV, genellikle kış mevsiminde; burun, boğaz, akciğer dahil olmak üzere tüm solunum yollarını etkileyebilen bir RNA virüsüdür. RSV, bir yaşından küçük çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir ve hemen hemen tüm çocuklar iki yaşına kadar hastalığı geçirirler. Doğrudan temas en yaygın bulaşma yoludur, ancak havada asılı kalan damlacıklarla da bulaş söz konusudur. Soğuk algınlığı ile benzer bulgulara sahip olan RSV’de özellikle; nefes darlığı, balgamlı öksürük, ateş, halsizlik, yorgunluk belirtileri görülmektedir. RSV, basit bir soğuk algınlığı gibi algılansa da, özellikle bebeklerde ciddi solunum sıkıntıları görülebilmektedir” dedi.

RSV’nin Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu enfeksiyonun tanısının, hastalık öyküsü ile detaylı fizik muayene sonucu ortaya konduğunu belirten Uzm. Dr. Acemoğlu, “Hastalığa ait spesifik bir tedavi yoktur. Virüsün sebep olduğu klinik tabloya göre genellikle semptomatik tedaviler uygulanmaktadır. Bu süreçte özellikle sağlıklı beslenmeye ve sıvı alımına dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.

Virüsten Nasıl Korunulur?

RSV’ye karşı nasıl korunulabileceği hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Acemoğlu, “RSV’den korunabilmek için özellikle; el hijyenine dikkat edilmelidir. Maske muhakkak kullanılmalıdır. Kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bulunulmamalıdır” şeklinde konuştu.