Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı’nın istişare toplantısına katıldı.
İnceciköz, bölgenin tarihi, kentsel hafızası ve kültürel kimliğinin mekanla birleştiği senaryoyla hazırlanan imar planı çalışmalarının, Türkiye Tasarım Vakfı işbirliğinde tamamlandığını söyledi.
İnceciköz, kentin, binlerce yıllık tarihinin ele alındığını belirterek, “Burada yaşayan sosyolojik yapılar ile simgeleşmiş, odak noktası olmuş, kentsel hafızada yer etmiş alanların korumasına yönelik kapsamlı plan kararları üretildi. Bir parselde, cephe ve bina tasarımına kadarki tüm detayları içerecek şekilde bir koruma amaçlı imar planı hazırlamış olduk” dedi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde, tarihi doku ve kültürel mirasın da hasar gördüğünü ifade ederek “Hatay ve Antakya’mızda mirasımız olan tarihi ve kültürel dokumuzu eski haline getirmek, yeniden ihya ve inşa etmek için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.
Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, belediyelerin imardan sorumlu yöneticileri ve STK’lerin temsilcileri de katıldı.
Eski eser yapı sahipleriyle toplantı
İnceciköz, daha sonra AFAD Koordinasyon Merkezi toplantı salonunda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Kurtuluş Caddesi’ndeki mülk sahibi vatandaşlarla istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Bakanlık olarak tüm enerji ve motivasyonlarını sahaya yansıtmaya çalıştıklarını ve yansıttıklarını vurgulayan İnceciköz, “Biz şimdi fiili uygulamalara da başlayacağız. Yani biz değerli vatandaşlarımıza bu kentin aslında nasıl ihya edileceğini göstermek için belli alanlarında fiili uygulamalar yapacağız. Bakanlığımız bir an önce somut icraatlar görmek istiyor. Bunun için projelerin 2023 bütçe yılı kapanmadan hazırlanmış olması gerekiyor. Böylece 2024’te de onarım uygulama yardımları başlatılabilecektir. Bunları bir zincir gibi düşünün. Hal böyle olunca tabi çözüm yolları aramaya başladık. Şimdi siz kıymetli vatandaşlarımızın bunları bilmesini istedik o yüzden sizleri buraya davet ettik. Bu toplantıları sıklıkla yapacağım. Eski eser sahibi tüm vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Bizler sizi mağdur etmemek adına her türlü inisiyatifi almaya hazırız. Siz kıymetli vatandaşlarımızın kaybettiği, ağır hasar, orta hasar gördüğü eski eser yapılarını, eski ve orijinal haliyle artık ihya etmemiz gerekiyor” dedi.
İnceciköz, vatandaşların İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde oluşturdukları Beyaz Masa’ya başvurarak muvafakat vermeleri halinde yardım, hibe ve uygulama başvuruları kapsamında projeleri ve imalatlarını bakanlık olarak yapabileceklerinin altını çizdi.