İlk köy tipi afet konutları sahiplerini buldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile birlikte Altınözü Babatorun Köyü Konutları anahtar teslim törenine katıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin Anadolu medeniyetinin karşısına çıkan en büyük felaket olduğunu belirten Özhaseki, Hatay’da depremden etkilenen vatandaşları evlerine oturtuncaya kadar çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Depremlerde 850 bin bağımsız birimin zarar gördüğünü aktaran Özhaseki, “Bunların her birisinin önce enkazlarının kaldırılması, yerlerinin hazırlanması, sonrasında da bu güzel konutların sırasıyla yapılabilmesi epeyce zor işti. Kötü günler biraz geride kaldı. Allah bir daha yaşatmasın diye dua edelim. Ama önemli olan bu yaraların sarılabilmesi” ifadelerini kullandı.

Konteyner kentlerin ardından kalıcı konut çalışmalarına başlandığını anlatan Özhaseki, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak 200 binden fazla konutun inşaatına başladık. Sağda solda gördüğünüz toplu konutların emin olun hepsi, depremden 1 ay kadar sonra zemin etütleri yapılıp, bütün statik hesapları çözülerek, en güvenli ve önlemli şekilde işe başlamış konutlarımız. 1-2 ay sonra da bunları vermeye başlayacağız” ifadesini kullandı.

Yerinde dönüşüm projesi başlattıklarını anımsatan Özhaseki, “En çok müracaat da dikkat ediyorum Hatay bölgesinden çıktı. 90 binden fazla kardeşimiz ve 15 bin civarında iş yeri sahibi de bize müracaat etti. Bunları desteklemeye devam edeceğiz. Yeni yasa hazırlığımız var, bugün yarın meclise inmek üzere. Orada da kentsel dönüşümü kolaylaştıran birtakım formülleri ortaya koyduğumuz gibi şimdiye kadar yaptığımız kentsel dönüşüm projelerinde engel olan ne varsa onu aşacağımız kuralları da getiriyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde meclisten geçiririz” dedi.

Hataylı vatandaşlara seslenen Bakan Özhaseki, “Sizler için uğraşıyoruz. Elimizde imkan neyse, gücümüz neye yetiyorsa, devletin bilgisi, birikimi, ortamı her neyse emin olun sizler için kullanmaya devam ediyoruz. Allah izin verirse köylerimizdeki çelik evleri birkaç ay içerisine bitireceğiz. Köylerimizde hiç kimsenin sıkıntısı olmayacak. Yeni bir modele geçiyoruz, yıkılan evleri çelikten yapacağız. 6-8 ay içerisinde binlerce köy evimizi yapıp hepsini teslim edeceğiz. Üniversitemizin binalarıyla ilgili Dünya Bankası ile anlaşmışlar, projelerini güçlendirme adına da Bakanlığımız yeniden işe başlayıp, elden geçirip, eski haline getirecekler. Biraz önce Sayın Valim eski stadyum yerini söyledi, 700’den fazla konuta da orada başlayacağız. İnşallah 2-3 sene içerisinde burada yine yüzler gülecek. Hatay eski haline gelecek, o canlılığına kavuşacak. Biz de bundan mutluluk duyacağız” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da herkesi derinden etkileyen 6 Şubat depreminin yaralarını sarmak için bir arada bulunduklarını anlattı.

Depremin ilk anından itibaren devletin bütün imkanlarıyla vatandaşların yanında bulunduğunun altını çizen Göktaş, psikososyal destek çalışanları başta olmak üzere, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) personellerinin de hala vatandaşların yanında olduğunu ve yaraları sarmaya devam edeceklerini belirtti.

Hak sahiplerine de “hayırlı uğurlu olsun” temennisinde bulunan Göktaş, “Hakikaten şu güzel evler, herkesin yüzünü güldürecek, yuvalar mutlu olacak. Çocukların yüzü gülüyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı da depremlerde ağır yara alan Hatay’da devletin ve milletin katkılarıyla yaraların sarılmasına hızla devam edildiğini belirterek, 25 vatandaşa bugün konutlarının anahtarını teslim etmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde hak sahiplerine evlerinin anahtarları teslim edildi.

Daha sonra Bakanlar Özhaseki ve Göktaş, hak sahiplerinden Emine Kartopu’nun evini ziyaret etti.