Hatay’da Dünya Kız Çocukları Günü’ne özel tören!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile birlikte ‘Gönül elçileri projesi’ kapsamında Serinyol’da yapılacak olan TUSAŞ Serdar Demir Çocuk Evleri Sitesi’nin temelini attı.

Dünya Kız Çocukları Günü’nde gerçekleşen temel atma törenine Bakanlar Özhaseki ve Göktaş’ın yanısıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hakan Karataş, Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan le çok sayıda davetli aktıldı.

Çocukların devletin güveni içerisinde huzurla kalması için proje inşaatının kısa sürede bitirilmesini dileyerek konuşmasına başlayan Bakan Özhaseki, “Kamuda neredeyse 30. yılım, belediye başkanlığım uzun sürdü, binlerce temel atmaya katıldım ama bu kadar güzel, anlamlı ve bizi de duygulandıran törenler az olmuştur. Çok şükür seviniyoruz, bugün burada temel atıyoruz. Allah devletimize zeval vermesin” dedi.

11 Ekim’in Dünya Kız Çocukları Günü’nde temelini attıkları çocuk evleri sitelerini ülkemizdeki tüm kız çocuklarına armağan ettiğini söyleyen Bakan Mahinur Özdemir Göktaş ise, “Milletçe çok büyük bir imtihandan geçtik. Hakikaten 11 ilimizde 6 Şubat depreminden ciddi yaralar aldık. Afetin ilk anından itibaren deprem bölgesindeki kardeşlerimizin devlet olarak yanındaydık. El birliğiyle yaraları sarmaya odaklandığımız bu süreçte biz de özellikle çocuklarımız için hassas çalışmalar yürüttük. Öncelikle deprem bölgesinde koruma altında bulunan 966 çocuğumuzu güvenli yerlere naklettik. Refakatsiz çocuklarımızın takibi ve ailelerine teslim etme çalışmalarına yönelik grupları oluşturduk. Deprem bölgesinde hem ailelerine teslim edilen hem de anne babası vefat ettiği için yakınları tarafından korunma altına alınan tüm çocuklarımızın takibine halen devam ediyoruz” dedi.

Çocuklar Güvende ekipleri ve Öksüz Yetim Hizmet birimleriyle bugüne kadar 4 bin 75 çocuğu ziyaret ettiklerini belirten Göktaş, 2002 yılından bugüne kadar aile odaklı hizmetlerden yararlanan çocuk sayısının yüzde 39’dan yüzde 92’ye yükseldiğini ifade etti.

Şu an çocuk evlerinde ve çocuk evleri sitelerinde toplam 14 bin 364 çocuğa ev sıcaklığında bakım hizmeti sunduklarını söyleyen Göktaş “Bugün de çocuklarımızın huzur ve güven içinde büyüyüp yetişebilecekleri, Hatay’da 80, Adıyaman’da ise 50 çocuğumuza bakım hizmeti sunacak 2 yeni çocuk evleri sitesinin temel atma töreni için bir araya geldik. Bugün temellerini attığımız çocuk evleri sitelerinde büyüyüp yetişen çocukların da Hatay’ın, Adıyaman’ın ve ülkenin  geleceğine yön veren çok özel işlere imza atacaklarına inanıyorum” dedi.

Vali Mustafa Masatlı da kız çocukları için yapılan her çalışma ve hizmetin değerinin farkında olduklarını belirterek, “Her yaştaki kız çocuğumuzun eğitimden korunmaya, istihdamdan yuva kurmasına kadar hassasiyetlerimizi hep ön planda tutarak gerek devletimiz gerekse de milletimiz üzerine düşeni her daim yapmıştır. Temelini attığımız kompleks, her birinde 10 kız çocuğumuzun kalacağı 5 villa ve her birinde 6 kız çocuğumuzun kalacağı 5 ÇOKİM projesiyle toplamda 80 kişilik. Çocuklarımızın güzel vakit geçirmelerini de sağlayacak donatılarıyla hayata geçirilecek” diye konuştu.

“Serdar kardeşimizin ömrü yetmedi ama gönlü yetti”

Deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları anlatan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hakan Karataş da “Bu proje aslında 2 yıl önce elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden kıymetli kardeşimiz Serdar Demir’in hayaliydi. Serdar kardeşimiz, hayatını hayır işlerine vakfetmiş kıymetli bir arkadaşımız. Kendinden çok insanları düşünen, sahip olmaktan çok paylaşmaktan mutlu olan gönül insanıydı. Vefatından bir ay önce bugün temelini attığımız tesis için Hatay Valiliği ile arsa tahsisine yönelik işbirliğini imzalayan Serdar kardeşimizin bu projeyi tamamlamaya maalesef ömrü yetmedi ama gönlü yetti” dedi.

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan ise emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu projenin, örnek bir proje olacağını umut ediyoruz. İnşallah daha güzel projeleri de ileriki yıllarda gerçekleştirmeye çalışırız. Burada 80 yetimimizi barındırmış olacağız. 13-18 yaş grubu arasındaki kızlarımızı burada inşallah eğitmiş, bakmış olacağız. Bu vesileyle buraya teşrif ettiğiniz için devletimizin bütün yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Bizlere güç verdiniz, ilham verdiniz. Hepinizden Allah razı olsun diyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakanlar Özhaseki ve Göktaş ile diğer ilgililer, TUSAŞ Serdar Demir Çocuk Evleri Sitesi’nin temeli için butona bastı, ardından da Adıyaman Çocuk Evleri Sitesi’nin temel atma törenine bağlandı.