Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi(HATSU) Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, ağır hasarlı ve orta hasarlı yapılara kesilen su faturaların tamamını iptal edeceklerini açıkladı. Katıldığı bir tv programında konuşan Polat, ağır yıkımın neden olduğu depremin ardından geçmişe dönük su faturalarının gönderilmesiyle ilgili yapılan eleştirilerle ilgili yaptığı açıklamada, fatura göndermenin gerekçesini “Hatay’daki resmi görmek istedik” şeklinde açıkladı.
“Ağır hasarlı binalara kesilen faturalar iptal edilecek”
Haziran ayı itibariyle deprem sonrası durumu tespit etmek amacıyla tüm abonelere fatura kestiklerini dile getiren Polat, “Biz faturaları ilk okumaya başladığımızda Hatay’ın tamamına yönelik bir okuma gerçekleştirdik. Yani sahada bizim bu işle ilgilenen arkadaşlarım gördüğü sayaçların tamamını okudu ve bu faturalar gitti. Buradan da şu konuya açıklık getirmek isterim çünkü eleştiri konularından bir tanesi. Ağır ve orta hasarlı yapıya fatura geldi şeklinde şikâyetler de, tepkiler de alıyoruz. Buradan şunu ifade etmek istiyorum; bu faturaların tamamını iptal edeceğiz. Deprem sonrası insanlar evlerini terk ettiler. Depolarında, şebekelerinde arızalar oluşmuş olabilir. Vatandaşlar bununla ilgili ihbarda bulunduğunda, gerekli incelemeler doğrultusunda yapılan çalışmaların ardından orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız da olsa kesilen faturalar iptal edilecek ama ağır hasarlılarda faturalar kesinlikle iptal edilecek” dedi.
“Yerin üstünde yaşanan yıkım, yerin altında da yaşandı”
Yaşanılan depremin ölçeğinin çok büyük olduğunu hatırlatan Polat, yerin üstünde yaşanılan yıkımın, yerin altında da yaşandığını, hasarın ve yıkımın da çok büyük olduğunu söyledi.
Yaşanan deprem sonrası ana isale hatlarında da çok ciddi kopmalar meydana geldiğini, şebekeler ve arıtma tesislerinde hasar oluştuğunu söyleyen Polat, “Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre ana isale hatlarında ve su şebeke sisteminde yaklaşık 4,3 milyar liralık bir zarar oluştu. Arıtma tesislerinde oluşan hasardan dolayı kanalizasyon hatlarındaki hasar tespiti henüz tamamlanmadı. İskenderun ilçesi Değirmendere, Payas ilçesi Karacaören mevkisinde bulunan 11 ve 37 kilometrelik ana isale hatlarımız büyük zarar gördü, bazı noktalarda su kaynaklarımız yer değiştirdi, bazıları kayboldu. İçme suyu kuyularımızın debileri düştü veya tamamen yok oldu” dedi.
“Hatay olağanüstü kurak bir dönem yaşıyor”
Önlerinde zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Polat, deprem sonrası hızlıca reaksiyon aldıklarını, içme suyu anlamında Hatay’ın büyük bir kısmına su ilettiklerini ancak meteorolojinin güncel verilerine göre Hatay’ın şu an olağanüstü kurak bölgede bulunduğunu, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 50 düşüş olduğunu söyledi.
Yaşanan kuraklığın etkilerinin hem barajların doluluk oranlarına hem de yeraltı su k kaynaklarına yansıdığını kaydeden Polat, enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı tarımsal sulamada çiftçilerin de sulama suyunda şebeke suyunu tercih ettiğini, kaçak kullanım da göz önüne alındığında Hatay’da su sorunlarının temelli çözümünde zaman vermenin pek mümkün olmadığını sözlerine ekledi.