Bu uyarıları ciddiye alın!

Gelişim Hastanesi ve Palmiye Hastanesi’nin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanları vatandaşları, yaz mevsiminde havuz, enfeksiyon ve bilinçsiz klima kullanımı konusunda uyardı.

Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor

İskenderun Palmiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serhat Gözel, klimaların bilinçsiz kullanıldığında solunum yolu hastalıklarına sebep olabileceğini ve zararından korunabilmek adına klimalı ortamın sıklıkla havalandırılması gerektiğini belirterek, “Sürekli, klimadan yayılan soğuk ve kuru havaya maruz kalmak; baş ve boyun ağrılarına, boğaz ağrısına, ses kısıklığına sebep olabilmektedir. Bunu önlemek için; klima ısı derecesinin 23-24 derecenin altına düşürülmemesi, terli bir şekilde klima karşısına oturulmaması, klimalı ortamlarında havalandırılması gerekmektedir. Özellikle kronik hastalıklara yol açmaması için klima bakımı ve filtre temizliği muhakkak yapılmalıdır” dedi.

Havuza girerken dış kulak yolu enfeksiyonuna dikkat

İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu da özellikle havuz, deniz ve duşta kulağa su kaçması nedeniyle ortaya çıkan dış kulak yolu enfeksiyonunun tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “Dış kulak yolunu kaplayan, koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü etken bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Özellikle suda çok fazla kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görmektedir. Ayrıca kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek de dış kulak enfeksiyonuna yol açmaktadır. Tanı konulması basit olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonu kesinlikle ihmal edilmemelidir” dedi.