Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in başkanlığında Hatay AFAD Afet Koordinasyon Merkezi’nde İl Değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Vali Vekili Oğuzhan Bingöl, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel ve Kemal Karahan ile diğer ilgililer katıldı.
Eylül ayına kadar eksiklikler giderilecek
Toplantının ardından basın açıklaması yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerken, Hatay’da eğitim öğretim sürecinin eylülde sağlıklı şekilde başlatılacağını söyledi.
Bakan Tekin, ülkenin geleceği için çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, “Yapabileceğimiz tek şey, bu kardeşlerimiz, ağabeylerimiz, büyüklerimiz yaşasalardı, bu ülkenin geleceği, Türkiye Yüzyılı’nın inşası için nasıl canla başla çalışacaklarsa, onların bıraktıkları boşlukları aynı azimle, belki biraz daha yoğun bir gayretle çalışarak kapatmak. Yaraları sarmada üzerimize düşen ikinci görev kabineye girdiğimiz andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatları doğrultusunda 6 Şubat’tan itibaren başlayan, bütün bakanlıkların ilan ettiği seferberlik sürecinin bir parçası olacak şekilde bölgedeki eksiklikleri, yapılması gereken şeyleri hızla tamamlamak” dedi.
30 kişilik koordinasyon ekibi Hatay’ı analiz edecek!
Tekin, Hatay’da bugün ilçe ve okul bazlı gelinen noktayı analiz edeceklerini, ortaya çıkan eksiklikleri gidermek için neler yapılabileceğini değerlendireceklerini anlattı.
Bölgeyle ilgilenmek üzere 30 kişilik koordinasyon ekibi oluşturduklarını dile getiren Bakan Tekin, İnşaat Emlak Genel Müdürlüğü başta olmak üzere illerde görevlendirilen personel aracılığıyla işlerin hızlı yürümesi, bürokrasiye takılmaması açısından tedbirler aldıklarını bildirdi.
Öğretmenlerin barınma sorunu çözülecek!
Tekin, eğitim öğretim hazırlıkları hakkında bilgi vererek, “Hatay halkına şunu taahhüt etmek istiyorum, hiç kimsenin tereddüdü olmasın, eylül ayı başladığında burada eğitim öğretim sürecini sağlıklı şekilde başlatmış olacağız. Hem bölgede, ilimizde çalışan öğretmen arkadaşlarımız açısından hem de yeni tayin olarak ilimize gelecek öğretmen arkadaşlar açısından başta barınma olmak üzere bütün ihtiyaçlarını giderebileceğimiz tedbirleri yine eylül ayına kadar almış olacağız” dedi.
Yaz aylarında takviye kursları açılacak
Öğretmen ve öğrencilere destek kursları verileceğini söyleyen Tekin, “Malum bu süreç içerisinde hem öğretmen arkadaşlarımızın psikolojik desteğe ihtiyacı oldu hem de öğrenci arkadaşlarımızın psikolojik ve akademik eksiklikleri ortaya çıktı. Yaz aylarında bu eksiklikleri de giderecek yaz kursları, destek, takviye kursları açarak bu eksiklikleri de gidermeye çaba sarf edeceğiz. Bugün, bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gelinen noktayı hem analiz edeceğiz hem de eksik, aksayan bir şey var mı onları tamamlamak için gerekli çalışmalarımızı yürüteceğiz” derken, bakanlıklar, bürokrasi ve siyaset el birliğiyle bu seferberliğin parçası olacaklarını belirterek, yaklaşan Kurban Bayramı’nın mübarek olmasını diledi.
Deprem bölgesinde kesintisiz enerjiye erişim çabası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da bakan olarak Hatay’a ilk ziyaretlerini gerçekleştirdiğini, kendisinin de bir Hataylı olduğunu belirterek, ülkenin 6 Şubat depremlerinde eşi benzeri görülmemiş bir afet yaşadığını ifade ederek, acıların hala çok taze olduğunu dile getirdi.
Depremin üzerinden yaklaşık 4,5 ay geçtiğini hatırlatan Bayraktar, “Depremin hemen akabinde biz bu bölgede, özellikle Hatay merkezli hem arama kurtarma döneminde hem daha sonra vatandaşlarımızın konaklamaları için çok ciddi bir çaba sarf ettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak buradaki altyapının tekrar toparlanması için bütün ekiplerimizi seferber ettik. Özellikle madencilerimiz arama kurtarma faaliyetlerinde çok ciddi katkı koydular ve onların sayesinde belki birçok hayatı kurtarma şansımız oldu. Şimdi depremin yaralarını sarmak tekrar bir inşa ve ihya faaliyeti içerisinde inşallah çalışmalarımızı yürüteceğiz. Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin bir üyesi olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kabine toplantılarında ve bütün özel görüşmelerinde bilaistisna bize verdiği talimat, özellikle depremle ilgili, deprem bölgelerinde bu inşa, ihya, hayatın tekrar normalleşmesi faaliyetlerini büyük bir gayretle üzerine gitmek ve büyük gayretle bu faaliyetleri yerine getirmek. Biz de bu anlamda bütün arkadaşlarımızla bu çabanın içerisindeyiz. Aslında bugün burada olmamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi de bu. Enerji sektöründe bütün vatandaşlarımızın kesintisiz enerjiye erişimi için depremin olduğu günden bugüne kadar büyük bir gayret sarf ettik. Bundan sonra da yine şehirlerin yeniden inşasında, yeni kurulacak sahalarda, yeni inşaat, toplu konut alanlarında bu faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.
“Bölgede olmaya devam edeceğiz”
Bu acıları tekrar yaşamak istemediklerini vurgulayan Bayraktar, “Cenabıhak inşallah bu felaketleri milletimize, ülkemize yaşatmaz ama tedbirlerimizi, şehirlerimizi bu çerçevede tasarlamamız ve hayata geçirmemiz önem arz ediyor. Biz bu bölgede özellikle vatandaşlarımızın kalıcı konutlara kavuşuncaya kadar gerek konteyner, gerek çadır kentlerde epey katkı koyduk ve epey çalışmalar yaptık. Binlerce çadırı ve konteyneri enerjilendirdik. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere gemilerimizi İskenderun Limanı’na getirdik. Bölgede olmaya devam edeceğiz. Bütün şehrin diğer alanlarında da ticarette, sanayide, üretimde ve istihdamda özellikle şehri terk eden, göç eden vatandaşlarımızın tekrar bu şehre dönerek yaşamlarını devam ettirmeleri noktasında da gayret içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.
Bugün çok önemli bir koordinasyon toplantısını yerine getirdiklerine dikkati çeken Bayraktar, bunlara devam edeceklerini kaydetti.
Sadece enerji alanında değil, diğer alanlarda da Hatay’ın ve ilçelerinin ihtiyaçları noktasında birlikte çalışmaya gayret edeceklerini ifade eden Bayraktar, şimdiden herkesin bayramını tebrik etti.