Karsu, Hatay’da dayanışmayı sanatla büyütüyor

Elidor ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle 6 Şubat depremlerinin etkilediği Hatay dahil 4 ilde Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri kuracak. 17-25 yaş aralığındaki genç kadınlara yönelik uzun dönemli dayanışma hedefiyle hayata geçirilecek olan yeni projenin iletişim elçiliğini Antakyalı sanatçı Karsu üstlendi.

Elidor’un 2021 yılında genç kadınların güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla başlattığı “Kendi Yolumuzda” projesinin devamı niteliğinde kurulacak merkezlerde TOG uzmanları tarafından oluşturulan programlar ile depremden etkilenen 17-25 yaş arası genç kadınlara yönelik duygusal ve sosyal destek çalışmalarına odaklanılacak.

Unilever Türkiye, Orta Asya, İran Güzellik ve Sağlık Lideri Natali Kasap, projenin tanıtıldığı toplantıda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri’nin Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay olmak üzere dört ilde kurulacağını belirterek, “Bu proje kapsamında sosyal ve duygusal destek programları yer alacak. Projemizi desteklemek amacıyla sevgili Karsu’nun bize armağan etmiş olduğu bir beste var. Bu beste ve Elidor’un Instagram sayfası üzerinden gönderilecek dayanışma mesajları yapay zeka öğrenmesi aracılığıyla birleştiriliyor ve aslında bu bir dijital sanat eserine dönüştü. Bu sanat eseri de 12 Haziran’a kadar Beşiktaş Akaretler’de ‘Kendi Yolumuzda’ dayanışma anıtı içerisinde sergileniyor olacak” ifadelerini kullandı.

 “Çeşitli atölyeler, eğitimler ve etkinlikler organize edeceğiz”

Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı ise 6 Şubat’taki depremden en fazla etkilenenler arasında kadınların ve özellikle genç kadınların yer aldığına dikkati çekti. Elidor ile genç kadınların eğitim ve gelecek hayallerine destek oldukları “Kendi Yolumuzda” projesi kapsamında bu kez deprem bölgesindeki gençler için harekete geçtiklerini dile getiren Kırımlı, “Aslında içinde öncelikle kadınların bir araya gelecekleri, sohbet edebilecekleri, sosyalleşebilecekleri, dertleşebilecekleri bir ortam yaratmak istedik. Ama tabii ki sadece bununla sınırlı kalmıyoruz. Başta toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı olmak üzere kadınları hem bu kavramla tanıştırmak, kendi haklarıyla ilgili farkındalıklarını artırmak hem de söz konusu yaş grubu lise ve üniversite öğrencileri olduğu için eğitimlerinde destek olmayı amaçlıyoruz. Kariyer, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyalleşme başlığı altında çeşitli atölyeler, eğitimler ve etkinlikler organize edeceğiz” diye konuştu.

“Acılar içinde bir umut yaratmak istiyoruz”
Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri projesinin iletişim elçiliğini üstlenen sanatçı Karsu da depremlerde kendi ailesinden de kayıplar olduğunu belirterek, “Ben Hatay’ın Karsu köyündenim. Elidor ve TOG’la bu acılar içinde bir umut yaratmak istiyoruz. ‘Kendi yollarında’ devam etmeleri için bütün Türkiye dayanışma, destek ve umut verebiliriz. Çoğu kişi bana geliyor, sosyal medyadan ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye soruyor. ‘Biz unutmadık. Unutturmayı istemiyoruz’ diyorlar. Ve şimdi bu projeyle inanılmaz güzel bir umut verebiliriz genç kızlara” dedi.

Proje için yaptığı besteye de değinen Karsu, “Uzun zaman piyano çalmak istemedim. Ama Elidor için bir beste yaptım ve bu bestede sözler yok. Ama burada söz olmayan yerde sanat geliyor, his geliyor. Ve şarkının ismi de ‘Umut’ oldu ve bu şarkıyla biz inanılmaz güzel bir proje yapacağız. Bu şarkıyla beraber ve o deprem bölgesindeki genç kızların çizdiği resimlerle ve yapay zekayla beraber biz güzel bir sanat yaratacağız, bunu da deprem bölgesine sunacağız. Beraberce dört ilde genç kızlar için bir destek evi yapacağız. Yani her şey böyle bir araya geldi. Sanat, umut, dayanışma…” dedi.
Depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen kaybettiği yakınlarının acısını halen derinden hissettiğini vurgulayan Karsu, depremin ilk zamanlarında tüm Türkiye’nin seferber olduğunu ancak şu anda deprem bölgesindekilerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.