Balıkçı Barınağı alanı imar planından çıkarıldı!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İskenderun’a bağlı Sarıseki İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planında rekreasyon alanı ve balıkçı barınağı olarak planlanan yaklaşık 32,5 dönüm alanı imar planından çıkardı. Sarıseki Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanda, Gübre Fabrikaları T.A.Ş. tarafından hazırlatılarak bakanlığa sunulan, Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 01.02.2011 tarihinde onaylanan ‘Sarıseki Belediyesi, İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’ndaki bir kısım alanın(balıkçı barınağı ve Rekreasyon Alanı) iptali Amaçlı 1/1000 ölçekli İmar Planı teklifi bakanlıkça onaylanarak,  plan açıklama raporu ile birlikte bir ay süreyle il müdürlüğünde askıya çıkarıldı.

İskenderun Sarıseki Mahallesi İmar Planında İlave Revizyon Bir Kısım Alanın (Balıkçı Barınağı Ve Rekreasyon Alanı) İptali Amaçlı Uygulama İmar Planı Açıklama Raporunda, “Planlama alanı (imar planı iptal edilen alan) Hatay ili, İskenderun ilçesi Değirmendere mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İskenderun İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan planlama alanı, Sarıseki yerleşmesinin batısında, Sarıseki GÜBRETAŞ liman alanının kuzeyinde ve bitişik konumda bulunmaktadır. 

İmar planı iptaline konu alan; İskenderun Sarıseki Mahallesi yerleşmesinin batısında ve Değirmendere mahallesi sınırları içerisinde ve kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde yer almaktadır. Planlama alanının yakın çevresindeki kıyı tesisleri; güneyinde GÜBRETAŞ Limanı ve Eski Nato İskelesi, kuzeyinde Yazıcı İskelesi ve Liman sahası, ASSAN Limanı ve İskelesi ve Ekincier İskelesi ve Liman sahası bulunmaktadır. Alanın yaklaşık 5,5 km kuzeyinde ise İskenderun Demir Çelik Fabrikası ve liman alanı bulunmaktadır. İmar planı iptal edilen alan toplam 32.430,84 m² olup kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanda kalmaktadır. Söz konusu alanın bir kısmında (7.910,47 m²) Gübretaş tarafından İskenderun Kaymakamlığı Milli Emlak Müdürlüğü’nce kiralama ön izin sözleşmesi yapılmıştır.

Söz konusu imar planı iptal edilen alan, Hatay İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/50.000 ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay) Bütünleşik Kıyı Alanları Planı kapsamında kalmaktadır. Söz konusu planlama alanı ve yakın çevresi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında, “Kıyı Tesisleri Alanı” olarak planlanmıştır. 1/50.000 Ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay)Bütünleşik Kıyı Alanları Planı (BKAP) da 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 7. maddesi uyarınca 08.10.2015 tarihinde onaylanmıştır. 1/50.000 Ölçekli İskenderun Körfezi (Adana-Mersin-Hatay)Bütünleşik Kıyı Alanları Planında planlama alanı ve yakın çevresi İskenderun Planlama Bölegsinde kalmakta olup “Liman, Barınak, İskele Tesisleri ve Dolgu Alanları” amaçlı kullanım kararı getirilmiştir” İfadeleri yeraldı.