Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yıldönümü İskenderun’da törenlerle kutlandı.
Atatürk Anıt Alanı’nda düzenlenen, İskenderun Bölge Liman Başkanı Hüseyin Demir ve Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener tarafından Ata’nın huzuruna çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın eşliğinde şanlı bayrağımızın göndere çekilmesiyle devam etti.
Törene İskenderun Kaymakam Vekili Polat Kara, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İSTE Rektör Vekili Prof. Dr. Meltem Eken, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı SG Yarbay Oğuz Emre Çiçek, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, İskenderun Bölge Liman Başkanı Hüseyin Demir, Kurum Müdürleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu ve yönetim kurulu üyeleri ve kamu – kurum kuruluş temsilcileri katıldı.
“Denizlere hâkim olan dünyaya hakim olur”
Çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, Denizcilik sektöründeki değişim ve gelişmeler ile liman sahamızdaki deniz ticaretinin önemine dikkat çekti.
Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, ülkemizde denizciliğin her alanında hızlı gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Demir, “Öncelikle faaliyete geçen limanlar, tersaneler, denizci yetiştiren her kademedeki eğitim kurumları ve bunlara bağlı olarak sürekli bir yükseliş gösteren deniz ticareti deniz turizmi ve son zamanlarda oldukça artış gösteren deniz işgücü dikkat çekmektedir. Türk denizciliğinin önünü açan ve gelişmesini sağlayan Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve o tarihten bu yana 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Denizin ve deniz varlığına sahip olmanın oldukça önemli olduğu günümüzde hep daha ileriye gitmek, deniz ticaretinden daha fazla pay almak, dünya denizciliğinde daha fazla söz sahibi olmak, denizcilik bilincinin daha fazla yaygınlaşmasını sağlamak için eğitim faaliyeti yürüten okullarımızda ve diğer alanlarda her fırsatta denizcilik bilincini canlı tutmamız, sahip olduğumuz ve üç tarafımızı çevreleyen çok kıymetli deniz varlığımıza da tüm halkımıza çevre bilincini aşılayarak korumamız gerekmektedir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Topraklarının ucu deniz olan ulusun sınırını halkın kudret ve yeteneğinin hududu çizer. Denizlere hâkim olan dünyaya hakim olur’ sözlerinde dediği gibi bugün dünyadaki gelişmiş ve zengin ülkelerin denizlere sahip olduğu gibi su altı ve üstü kaynaklarını kullanabilen ülkeler olduğunu görmekteyiz” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından İskenderun Atatürk Anıt Alanı arkasında hazır bulunan bota binen protokol üyeleri, ‘Ti’ işaretine müteakip şehit denizcilerin ruhuna denize çelenk bıraktı.