Tezgahlara Hatay Patatesi geliyor!

Adeta fabrika gibi her dönem tarımsal üretimin yapıldığı 105 bin hektarlık alana sahip Amik Ovası’nda patates hasadı başladı. Türkiye’nin farklı illerinden çalışmak için Amik Ovası’na gelen tarım işçileri, sabahın erken saatlerinden itibaren patates hasadı için tarlaların yolunu tuttu.

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, çiftçilerin ovanın her karışını değerlendirerek üretim yaptığını ve bu dönemde yoğun olarak patates hasadı gerçekleştirildiğini belirterek, Hatay’da hasadına başlanan patatesten 100 bin tonun üzerinde rekolte hedeflediklerini söyledi.

Çolakoğlu, patates üretiminin daha çok Reyhanlı, Kumlu ve Antakya ilçelerinde yapıldığını belirterek, “İlimizde patatesin yüzde 60-70’i cips patatesi, geri kalanı da yemeklik olarak üretiliyor. Bunlar genelde yurt içi piyasalarda değerlendiriliyor ve hallere gönderiliyor. Bir kısmı da Orta Doğu ülkelerine ve Azerbaycan’a ihraç ediliyor. İlimizde 2021 yılında 25 bin 500 dekarda üretim yapılmıştı ve bunun karşılığında 96 bin ton civarında rekoltemiz olmuştu. Bu yıl ilimizde 28 bin dekara yakın patates üretimi bulunuyor, bunun karşılığında da rekolte beklentimiz 100 bin tonun üzerinde. Bu yıl bir miktar artışımız var. Çiftçimiz arazilerini bazen patates, soğan, pamuk bazen de mısırla değerlendiriyor. Bu tercihler değişiyor. Bu yıl her ne kadar don yaşansa da genelde iyi geçti. Kış şartlarının serin geçmesi patatesin hasadını biraz geciktirdi” derken, patates hasadının haziran sonuna kadar sürmesini beklediklerin söyledi.

Bir cevap yazın