Sağlığınız sizin ellerinizde!

İskenderun Palmiye Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, günümüzde her on kişinin birinin ölümüne neden olan tütün kullanımının birçok hastalığa da davetiye çıkardığını söyledi.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla açıklama yapan Berktaş, sigaranın tek başına en önemli ölüm nedeni olduğunu belirterek, herkese sağlık için ve sevdikleri için sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

Tütün kullanımının, kanser türüne bağlı ölümlere de sebep olduğunu belirten Özlem Berktaş, “Dünya Sağlık Örgütü, her yılın 31 Mayıs Gününü ‘Dünya Sigarasız Günü’ olarak kabul etmiştir. Bugün için amaç, tütünün yol açtığı sorunlara dikkat çekmek ve tütün kullanımını azaltmaktır. Tütün kullanımı, tüm dünyada en sık görülen ikinci ölüm nedeni ve günümüzde her on kişinin birinin ölümünden sorumludur. Tütün kullanımı, ulusal kaynakların eğitim, sağlık, sosyal güvenlik yerine sigaraya harcanmasına yol açıp, ülkeyi yoksullaştırmaktadır. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Ayrıca kalp ve damar sağlığını tehdit etmektedir. Sigara, başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere, birçok hastalığa sebep olur. Gebelikte sigara kullanımı, düşüklere ve anne karnında ölümlere yol açar. Düşük doğum ağırlıklı bebek ve ani bebek ölümleri sık görülür. Evde sigara içilmesi, çocukların sık havayolu enfeksiyonu geçirmesine neden olur. Eğer havanızın temiz kalmasını ve çocuklarınızın sağlıklı bir ortamda büyümesini istiyorsanız, sigarayı bırakarak önemli bir adım atmış olacaksınız” dedi.

Bir cevap yazın