‘Erzin’i plastik çöplüğüne kurban etmeyeceğiz!’

Doğu Akdeniz Çevre Koruma Dernekleri, polipropilen tesisi yapılması planlanan Erzin Burnaz Sahili’nden “Toprağımız, yaşamımız plastikten değerlidir. Burnaz Sahilimizde ve topraklarımızda kirli sanayi istemiyoruz” diye haykırdı.

Narenciyenin başkenti Erzin’de planlanan polipropilen tesisinden vazgeçilmesini isteyen çevreciler, yaşam haklarına ve çocukların geleceğini korumak adına sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtirken, herkesi mücadelelerine destek olmaya davet etti.

Burnaz Sahili civarında düzenlenen toplantıya CHP Doğa Haklarından Sorumlu MYK Yardımcısı ve İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (Mersin, Adana, İskenderun, Hatay, Erzin, Dörtyol Cevre dernekleri) temsilcileri, DAÇE Sekreteri Sebahat Aslan, siyasi parti temsilcileri, yöre halkı, Erzin Burnaz Öğretmenler Sitesi Sakinleri katıldı.

Söz konusu tesisin yapılmaması için halkla birlikte verecekleri mücadeleyi kazanacaklarını söyleyen Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, “Kirli sanayiye, plastiğin hammaddesi olan polipropilen tesisinin sulak alanları da barındıran kertenkeleleriyle ünlü verimli tarım alanlarına, narenciyenin başkentine, Türkiye’nin en güzel sahiline, Burnaz Plajı’mıza komşu bir bölgeye yapılmasına karşıyız. İlgili firmaya bu projeden bir an önce vazgeçmesini tavsiye ediyorum. Biz Erzin halkıyla bu mücadeleyi kazanacağız” dedi. 

DAÇE Sekreteri Sebahat Aslan, son zamanlarda ülkede bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin küresel bir saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, “Bu saldırının sonucunda doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir. Ülkemiz, Sanayi gelişme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüşmüştür. İmar rantları ve vahşi madencilik yüzünden Orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Ülkemizde artık temiz hava solumak, Kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla Dünyanın 10. büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur. Yaşam alanlarımıza yapılan saldırılardan bir yenisi Erzin’e yapılmak istenmektedir. Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisi kurulumu planlanmaktadır. İskenderun körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler yeterince bu iki ilçenin havasını suyunu ve toprağını kirletmiş olup, planlanan polipropilen tesis de bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir. Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır. Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmak bilimsel ve hukuki değildir. Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgemize zarar verecek, Erzin polipropilen tesisi; ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevi olan Anayasanın 56 maddesine’ aykırıdır. Erzin ve Doğu Akdeniz Halkı, Polipropilen tesisinin yapılmasına karşı. Yaşam alanlarına ve sağlığa zarar verecek olan bu projenin yapılması istenmiyor. Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır.Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın