Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde; ‘Uluslararası Disiplinlerarası Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Endemik Bitkileri Üzerinden Hatay Kadim Tarihi ve Kültür Değerlerini Tanıtım Projesi’ kapsamında ‘Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’ sergisinin açılış kurdelesini kesti.
Türkiye’deki endemik bitki türlerinin yüzde 10’una sahip Hatay’da, sergilenmek üzere Hatay Valiliği ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa koordinesinde gerçekleştirilen sergi büyük ilgi gördü. Serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından konuşma yapan Vali Doğan, serginin Hatay adına çok özel olduğunu vurguladı.
Hatay Müzesi’nin dünyanın en özel müzelerinden biri olduğuna vurgu yapan Vali Doğan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve Hatay Valiliği olarak bu müzede çok özel bir sergi açtıklarını ifade etti.
Üniversite yönetimine, sergide eseri bulunan tüm sanatçılara ve serginin açılışında büyük emeği olan Proje Koordinatörü Öğretim Üyesi Özlem Özer Tuğal’a teşekkür eden Vali Doğan, “Sergide, Hatay’da bulunan endemik bitkilerin seramiğe işlenmiş halini görüyoruz. Hatay, endemik bitki açısından da çok önemli bir il. 300’ün üzerinde endemik bitkiye sahip bir şehir ve biliyorsunuz Hatay olarak Türkiye’de tek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesine de sahibiz. Bu sergi ile birlikte hem seramik, hem diğer sanatlara ve sanatçıların güzel eserlerine Hatay’da yer vermiş olduk” dedi.
Hatay’ın endemik bitkilerinin seramiğe işlendiği özel panoyu Hatay’ın özel bir yerinde de sergilemek istediklerini belirten Vali Rahmi Doğan, Hataylıları bu anlamlı sergiyi gezmeye davet etti.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal da Hatay’da sergi açmanın ayrıcalığını yaşatan Hatay Valisi Rahmi Doğan’a hem üniversite, hem de sanatçı arkadaşları adına şükranlarını sundu.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa El Sanatları Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Tuğal, kendi üniversite yönetimiyle birlikte MKÜ’den akademisyenlerin desteklerinden mutlu olduklarını söyledi.
Hataylı olduğunu ve kendi memleketine bir eser bırakmak istediğini ve bunu başardığını dile getiren Özlem Özer Tuğal, “Sanatçı dostlarım da çok büyük bir aşk ile çalıştılar bu projede. Farklı ülkeden ve şehirlerden üniversitelerdeki akademisyen hocalarımız ile birlikte çalıştığımız ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa öğrencilerimizin özel ürettiği tasarımlardan yaptığımız bu proje tamamen Hatay’a özgü tıbbi ve aromatik bitkileri kapsıyor. Hem Amanos dağlarında, hem de Habib-i Neccar Dağlarındaki çiçekleri; üç boyutlu ‘Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras’ olarak bu panomuzda Hatay’ımıza armağan ediyoruz. Bizim yolumuzu açan ve bize destek veren öncelikle Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan ile Sayın Rektörümüze teşekkürlerimizi sunuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Profesör Doktor Erdoğan Köse ise Vali Rahmi Doğan’a teşekkür edip konuşmasına başlayarak, “Bizleri Hatay’da çok güzel bir şekilde ağırladılar. Hatay Arkeoloji Müzesinde bulunmaktan ve böyle uluslararası bir sergiyi düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Hocalarımızın yaptığı eserlerden gurur duymamak elde değil. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak sporda, sanatta, kültürde, sağlıkta önemli etkinliklere imza atıyoruz” dedi.
Serginin açılışına katılan ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Musa Serdar Çelebi de; böylesine önemli ve anlamlı serginin Hatay’da açılmasının öncülüğünü yapan Vali Rahmi Doğan’a teşekkür etti. ASAM Başkanı Çelebi, Hatay’da göreve başladığı ilk günden itibaren hayata geçirdiği önemli projelerle takdir edilen Vali Doğan’ın, sanatçı dostu olması nedeniyle de alkışları fazlasıyla hak ettiğini söyledi.
Hatay Arkeoloji Müzesinde açılışı yapılan sergiye; Hatay Valisi Rahmi Doğan, Vali Yardımcısı Erhan Günay, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Hatay İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Hatay İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Avrasya-Bir Vakfı (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Serdar Çelebi, protokol üyeleri ve sanatseverler katıldı.