Hıdırellez bereketiyle tüm dilekleriniz gerçek olsun

Hızır Aleyhisselam ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılan Hıdrellez, bu gece kutlanacak. İskenderun’da 2 yıldır pandeminin gölgesinde kaldığı için Hıdırellez’de dileklerini Aziz Marcircos Kilisesi’ne bırakamayan vatandaşlar, bu yıl gönül rahatlığıyla geçmişte olduğu gibi kiliseye gidip dileklerini bırakabilecek, mum yakıp, dua edebilecek.

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece olarak kutlanan, toprağın bereketlenmesini, tabiatın dirilişini müjdelemesinin yanında umudu yeniden yeşerten Hıdırellez 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayacak, 6 Mayıs Cuma ikindi ezanında bitecek.

Hıdırellez her yerde farklı ritüellerle kutlanırken, İskenderun’da da Hıdırellez gelenekleri arasında en bilinen ise gül ağacı altına dilek dilemek. Gül ağacında dilek kağıtları asmanın dışında, yüzlerce kişi bugün Aziz Marcircos Kilisesi’ne akın edip dileklerini kiliseye bırakacak, bazı vatandaşlar da dua ve dileklerinin kabul olması için gül ağaçlarına astıkları dilek kağıtlarını denize atacak.

Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise denizlerin, suların hakimidir ve bu ikisi biraya geldiğinde, insanların dileklerini gerçekleştirdiklerine, bereket, huzur, şifa dağıttıklarına inanılır. 6 Mayıs’ın yağmurlu geçmesinin nedeninin, Hızır ve İlyas’ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara eşlik etmesinden kaynaklandığı düşünülür. Hızır, yaygın bir inanca göre de, hayat suyu içerek ölmezliğe ulaşmış; özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu kişidir.

Bir cevap yazın