Hatay’da ekonominin fotoğrafı çekildi!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Hatay’da yaş meyve sebze ihracatçıları ve nakliyecilerin ardından Antakya Mobilyacılar ve Ayakkabıcılar Sitesi esnafının sorunları ve taleplerini dinledi.

Hatay’daki saha çalışmalarına Müze Otel’deki Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile Buluşma” toplantısı ile başlayan, ardından ayakkabı ve mobilya üreticileri ile bir araya gelen CHP’nin ekonomi kurmayları CHP’nin sorunlara ilişki çözüm önerilerini anlattı.

Ekonominin bugünkü duruma nasıl düştüğü ve nasıl çıkılabileceği konusunda görüşlerini aktaran Faik Öztrak, 2007’de ekonomide duraklama yaşandığını, 2017’den sonra patinaj yapıldığını, 2018 ile sıkıntıların başladığını belirtirken, son 9 yılda milli gelirin yüzde 52 düştüğünü, enflasyonun ise yüzde 52’lere kadar tırmandığını anlattı.
Son 10 yıllık patinaj ile hükümetin 2023 hedeflerinin hayale dönüştüğünü söyleyen CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2023’te 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefinin 242 Milyar Dolar civarında kalacak olmasının da bunu gösterdiğini anlatarak, iktidarın vaatlerinin tutulmadığını söyledi.

Ekonomideki kötü gidişatın nedenlerini Tek adam rejimi, Koronavirüs salgını, Üretimin durması ve ekonominin sıcak para ile çevrilmesi ve bu sıcak para ile ekonominin şişirilmesi olarak sıralayan Öztrak, kötü yönetimin de Türkiye’nin ekonomik risklerini arttırdığını, reform yerine yama tercihi ile de enflasyon nedeni olduğunu savundu.

Sorunlara rağmen Türkiye’nin çok önemli üstünlükleri olduğunu kaydeden Öztrak, “Liyakatli, bilgili, tecrübeli kadrolarla 4 sütunlu sürdürebilir kalkınma stratejimizi hayata geçireceğiz. Dünyada büyük fırsatlar var ancak zengin olan, demokrasisi olan blok içinde yer almak istiyorsak herkesin adalete erişimini sağlayarak, her düzeyde hesap verebilir ve kapsayıcı kurumları oluşturmak zorundayız. Demokrasimizi güçlendirmek zorundayız ve artık mahkum olduğumuz orta gelir tuzağından bir an önce kurtulmamız lazımTürkiye; 4,5 saatlik uçuş mesafesiyle 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 22 trilyon dolarlık pazara erişime imkanı var. Dünyanın en zengin pazarlarından birine erişebiliyor. Bunu kaç senedir söylüyoruz. Pandemiden önce bunun önemi 1’se şimdi 5 oldu. Arz zincirleri, arz güvenliği dediğimiz mesele çöktü. Şimdi bütün dünyanın gözü, özellikle Avrupa ile Amerika’nın gözü; Balkanlar’da ve Türkiye’de. Eğer bu ihtiyaca büyük bir hızla cevap verebilirsek bu yatırımları yapabilirsek ve bu ülkelerin olduğu demokrasi bloğu içinde kalacağımızın güvencesi verebilirsek, çok açık söyleyeyim; Avrupa Birliği’nin ve bölgemizin tedarik üssü oluruz” diye konuştu.

Faik Öztrak’ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Bir cevap yazın