Güneş panelleri İskenderun Assan Limanı’na ulaştı

Dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali projesini hayata geçiren Tosyalı Holding’in  çatı panelleri İskenderun Assan Limanı’na ulaştı. 26 Ocak’ta çatı panellerinin ilk kısım yerleşen Tosçelik Spiral Tesisleri’nin ikinci etabı için 260 bin adet panel, 1400 adet inverter, 4000 km. kablo ve kablo tavası ile 3500 ton profil geçtiğimiz hafta sonu İskenderun’a ulaştı. 300 kişilik ekibin çift vardiya çalıştığı, Dünya’nın en yeni teknolojisi ile kurulan GES projesi, yıllık 116 milyon 525 bin kg. karbon salımı engellenerek, yeşil çelik üretiminde dünyanın önde gelen tesislerinden biri olacak.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirliğin Tosyalı Holding’in en önemli gündem maddesi olduğunu belirterek, Çatı GES projelerinin kendi alanında dünyanın en büyüğü olmakla kalmayıp, yıllık 116 milyon 525 bin kilogram karbon salımını engellediği için dünyanın en temiz çelik üretimine de imkan vereceğini söyledi.

GES projesinin, sıfır karbon hedeflerine giden yolda en önemli kilometre taşı olacağını ifade eden Tosyalı, ‘Tosyalı Holding olarak hedefimiz; fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek. Bu strateji doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk olarak demir çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacağız. Kurduğumuz GES’ten elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu açıdan, bu projemiz sıfır karbon hedefimize giden yolda en önemli kilometre taşımız olacak” dedi.

Tosyalı, yatırım tutarı 71 milyon dolar olan Tosyalı Çatı GES projelerinin kendi alanında dünyanın en büyük kurulu gücü olmakla kalmayacağını, yıllık 250 milyon kilovatsaatlik üretimle dünyanın en fazla yıllık üretim gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali olacağını kaydetti.

Bir cevap yazın