İskenderun’dan ‘Babacan’ bir genel başkan geçti!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin ilçe başkanlığı binasının açılışını gerçekleştirmek için ilk kez geldiği İskenderun’da  siyasi etik vurgusu yaptı. Muhtarlar ve STK buluşması, basınla söyleşi, ilçe binası açılışı, iş dünyası ile buluşma ve esnaf ziyaretleriyle tamamladığı programda önemli mesajlar veren Ali Babacan, İskenderun’da büyük bir sevgi ve ilgiyle karşılandı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, Hatay İl Başkanı Sabit Coşkun, İlçe Başkanı Güven Gündüz’ün eşlik ettiği Babacan, 6 genel başkanın imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakatının önemine değindi.

‘Kılcal damarlara kadar örgütleniyoruz”

İskenderun’un her açıdan çok önemli bir ilçe olduğunu belirten Babacan, “Lojistik, tarım, ihracat, ithalat, üretim, sanayi, hangi açıdan bakarsanız, çok faal ve dinamik bir kentimiz. Burada olmak bizim için büyük mutluluk. 705 ilçe başkanımız var. Yoğun bir şekilde, kılcal damarlara doğru örgütleniyoruz. Vatandaşı dinlemek ve anlamak, partimizi anlatmak açısından örgütlü yapımız son derece önemli. Aynı zamanda pek çok konuda detaylı eylem planları yapıyoruz. Örneğin ilk eylem planımızı geçen haziran ayında tarım alanında açıkladık. Yaklaşık 56 maddeden oluşan bir eylem planı. Arkasından afet yönetimi, sosyal politikalar, dijital dönüşüm, makro ekonomi ve finans eylem planlarımız hazır. Bu planların her bir satırı çok önemli” dedi.

“Hükümet bizden kopya çekebilir”

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu anlatan Babacan, “Biz, Demokrasiye geçiş eylem planını 2020 Aralık ayında bitirdik. Geçtiğimiz eylül ayı itibariyle de parlamenter sistem istiyorum diyen partiler çalışmalarını tamamladı. Tüm çalışmalar, altı partinin oturduğu masaya kondu, bunlar harmanlandı, tek bir çalışma haline getirildi. Geçtiğimiz pazartesi günü de, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem altı partinin mutabık kalmış bir metni ile beraber kamuoyuyla paylaşıldı. Bu yakın siyasi tarihimizde bir ilk. İlk defa altı parti 45 sayfalık dokümanın her satırına, her cümlesine, kelimesine, noktasına, virgülüne kadar altına imza atmış oldu. Bu önemli bir kazanım Türkiye için. Çünkü bu kutuplaştırma, ötekileştirme siyasetinin izlendiği, sürekli düşman üretme gayretinde olan bir yönetimin iş başında olduğu bir yönetimin tam zıttı bir uzlaşma zeminin olabileceğini, mutabakat kültürünün de olabileceğini ve bunun da somut sonuçlar alabileceğini herkese göstermiş olduk. Türkiye’nin yönetiminde ve derinleşen sorunların çözümünde Deva Partisi’nin katkısı son derece büyük olacak. İş başa düşerse anında yapılabilecekleri biliyoruz. Bunu bilerek çalışmalarımızı yapıyoruz, kadrolarımızı hazırlıyoruz. Çünkü seçimden sonra kaybedecek tek bir saniyemiz yok. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ülkemizin dört bir noktasında can yakıyor. Herkesin derdi çok. Bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz. Vatandaş, ‘Sandık önüme geldiğinde gerekeni söyleyeceğim’ diyor. Bizim arzumuz, seçimlerden önce farklı başlıklarda da neler yapılması gerektiğine ilişkin bir mutabakat arayışı. Biz Deva Partisi olarak detaylı çalışmalar yapıyoruz, eylem planlarını açıklıyoruz. İsterse hükümet yapılacak işlerden kopya çekip uygulayabilir, memnun oluruz. Keşke iyi şeyler hemen yapılsa” şeklinde konuştu.

“Sağlam temeller atacağız”

Türkiye ekonomisinin sadece ekonomi politikaları ile çözülemeyeceğine dikkat çeken Babacan, “ Her zaman dediğimiz gibi; ‘Hükümet elimize yüzümüze bulaştırdık artık yapamıyoruz’ dese, 10 tane Nobel ödüllü iktisatçıyı getirin, ekonominin başına koyun, üç ay dayanamazlar. Üç ay sonra, ‘sadece bizim elimizde değil ki’ derler. Ekonomi bir zemine oturuyor. Hukuk, adalet, demokrasi, insan hakları, özgürlükler, sağlam bir dış politika var. Temeli sağlam atmazsanız üzerine sağlam bir ekonomi ile ilerleyemezsiniz. Türkiye’de orta direk çöktü. Daha önce de ‘Hukukta ve eğitimde gereken yapılmazsa, orta gelirli ülkeler arasına gireceğiz’ diye uyarmıştım defalarca. Dediğim gibi de oldu. 8 yıl boyunca ülkenin milli geliri düştü, gelir dağılımı bozuldu. Fırsat eşitliği bozuldu. Bu konu özellikle eğitime çok yansıyor. Eğitimde fırsat eşitliği hiç bu kadar bozulmamıştı. Toplumsal adalet yok, torpil çok. Deva Partisi’nin kendi içinde siyasi etik yönetmeliği var. 2013 -2014’te yapmak istediğimiz unsurları 6 partinin mutabık olduğu metne taşımış olduk” dedi.

“Parti programımız özgürlüklerle başlıyor”

Meclis’in önemine vurgu yapan Babacan, “Biz, Meclis sistemin tam ortasında olsun diyoruz. Milli iradenin temsil edildiği bir kurum olan Meclis çok kıymetli bir istişare mekanizması. Memleketin sorunlarının açıkça tartışıldığı bir kurum. Yargı tarafında hem meclis tarafından denetleniyor olması gerekir. Yürütme erkinin kendini hukukla bağlı görmesi lazım. Öyle bir sistem kuracağız her türlü sorunu çözecek biye bir şey yok. Parlemanter Sistem’deki eksikleri fark edilip, giderilebilir. Ancak; öyle iyi sistem yapılsın ki başkaları sonra gelip, bozmasın. Bizim parti programımız özgürlüklerle başlıyor. İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü kapsıyor. İlk 90 dakikada basın özgürlüğünü sağlamak mümkün. Çünkü basın üzerindeki kısıtlama hukuken yapılan bir kısıtlama değil. Kanun yok. İnsanları tehditle ve teşvikle kendi istediği yönde yayın yapmaya zorlamasıyla basın özgürlüğü Türkiye’de ihlale uğramıştır. Bu nedenle ilk 90 dakika yapılacak olan açıklama çok önemli. Biz hiç kimseyi korkutmayacağız” şeklinde konuştu.

“Vatandaşın isyanını saray duymuyor”

Hükümetin sorun çözme kabiliyeti olmadığını belirten Başkan Ali Babacan, “Artık vatandaşlarımızın sabredecek, bekleyecek tahammülü yok. Bu hükümetin artık sorunları çözme kabiliyeti yok. Çünkü halkın sesi Beştepe’ye ulaşmıyor, vatandaşlarımızın feryadını külliye duymuyor. Sorunu çözmek istiyorsak önce güven oluşturmamız gerekiyor. Güveni kazanmadan bu ülkenin hiçbir sorunu çözülemez. Güveni nasıl sağlayacağız, bir dakikada sekiz maddede özetleyeyim. Konuşunca doğruyu söyleyeceksin, söz verince tutacaksın, emanete hıyanet etmeyeceksin, her daim hukukla, adaletle hareket edeceksin, liyakatlı kadrolarla, dürüst ve ehil insanlarla çalışacaksın, karar alırken kararını istişareyle alacaksın, şeffaf olacaksın, her zaman hesap vermeye hazır olacaksın. Bunları yapın korkmayın, ülke düzelir yeniden ayağa kalkar. Hep beraber ülkeye deva olacağız” dedi.

Bir cevap yazın