Çelik sektörünün üç devinin İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacakları yeni yatırımlar için Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptıkları ÇED başvuruları, yönetmelik kapsamında ilerliyor.
İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan Çelikhane ve Sürekli Döküm Entegre Tesisi Modernizasyon ve Kapasite Artışı projesi, Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı projesi ile Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hurda Demir Çelikten Kütük Üretimi ve Sıcak Demir Haddeleme Faaliyeti Kapasite Artışı Projesi’nin başlayan ÇED süreci kapsamında İl Müdürlüğü toplantı duyurularını paylaştı.
Buna göre Ekinciler Demir Ve Çelik Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hurda Demir Çelikten Kütük Üretimi Ve Sıcak Demir Haddeleme Faaliyeti Kapasite Artışı projesi ile ilgili 10 Şubatta İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) Toplantısı, Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı projesi ile ilgili halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 17 Şubatta Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirileceği, Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan Çelikhane ve Sürekli Döküm Entegre Tesisi Modernizasyon ve Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak da Halkın Katılımı Toplantısı yapılmayacağı belirtildi.
Tosyalı kapasite arttırıyor!
Tosyalı Demir Çelik’in Çelikhane ve Sürekli Döküm Entegre Tesisi Modernizasyon ve Kapasite Artışı Projesi ile ilgili müdürlükten yapılan açıklamada, “Hatay İli, İskenderun İlçesi II. Organize Sanayi Bölgesi, 946 ve 948 Nolu Parsellerde Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan Çelikhane ve Sürekli Döküm Entegre Tesisi Modernizasyon ve Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı (EK-III) çerçevesinde hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası’na ilişkin ÇED süreci, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği gereğince başlatılmış bulunmaktadır. ÇED Yönetmeliği’nin 24. Maddesince planlanan projeler için uygulanacak Çevresel Etki Değerlendirmesi prosedürünün Bakanlıkça belirleneceği belirtilmiştir. Bu itibarla proje ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı yapılmayacak olup, sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatına göre hazırlanan dosyanın, Valilikçe halkın görüşlerine açıldığının uygun araçlarla duyurulması ve Rapora ilişkin varsa halkın görüşlerinin Bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Söz konusu proje için biriminizin/kurumunuzun yasal yetki, görev ve sorumlulukları çerçevesinde http://eced.csb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme girilerek ÇED Başvuru Dosyası hakkında görüşlerinin 07 Şubat’a kadar Bakanlığımız’a iletilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim” denildi.
Yazıcı Demir Çelik, mevcut liman sahasını genişletecek!
Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm A.Ş.’nin, Gübretaş İskele ve Dolgu Alanı Projesi ile Yazıcı Demir Çelik San. ve Tur. Tic. A.Ş. tarafından mevcut durumda işletilen Yazıcı Demir Çelik Liman Tesisleri arasında kalan alanda hayata geçirilecek olan projenin başvuru dosyasında ise, “Yazıcı Demir Çelik Liman Tesisleri mevcut servis sahalarının güneyinde ve Adana-İskenderun demiryolu iltisak hattı dolgu sahasının deniz tarafında yer alan 93.019,35 m 2 ’lik ilave servis sahasına ve kömür nakliyesi için uygun boyuttaki gemilerin limanı kullanabilmesi için mevcut iskele ve liman sahasında kapasite artışına ihtiyaç duyulmuştur. Bu doğrultuda, Yazıcı Demir Çelik San. ve Tur. Tic. A.Ş. tarafından Hatay ili, İskenderun ilçesi, Sarıseki Mahallesi, Organize Sanayi Bölgesi mevkii sınırları içerisinde planlanan “Kıyı Yapısı (İskele ve Dolgu Alanı) Kapasite Artışı” projesi için 19.11.2014 tarih ve 3681 karar numarası ile “ÇED Olumlu” kararı verilmiştir.
Kıyı Yapısı (İskele ve Dolgu) Kapasite Artış Projesi kapsamında mevcut Yazıcı 2 İskelesi tamamının genişliği 35 m olacak şekilde genişletilecek, doğrultusu korunmak şartıyla ilk 52 metresi 35 m, sonraki 332 metresi 19 m genişliğinde olacak şekilde uzatılacaktır. Bu iskeleden 32 metre uzaklıkta 15 m x 15 m ebatlarında 1 adet bağlama dolfeni yapılacaktır.
19.11.2014 tarihli ve 3681 sayılı “ÇED Olumlu” kararına esas “Kıyı Yapısı (İskele ve Dolgu Alanı) Kapasite Artışı” projesi kapsamında 1. Etap dolgu alanı çalışmaları tamamlanmış olup 2. Etap dolgu alanı çalışmalarına henüz başlanılmamıştır. Bununla birlikte, Yazıcı Demir Çelik San. ve Tur. Tic. A.Ş. tarafından 2. Etap dolgu alanının inşaatının tamamlanması akabinde Gübretaş Liman Tesisleri ile Yazıcı Liman Tesisi sahası arasında deniz tarafında kalan alanın değerlendirilmesi, liman depolama kapasitesinin arttırılması amaçlarıyla söz konusu alanda dolgu projesinin yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda Hatay ili, İskenderun ilçesi, Sarıseki Mahallesi, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi mevkii sınırları içerisinde Denizciler Birliği Deniz Nakliyatı ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan “Gübretaş İskele ve Dolgu Alanı Projesi” ile Yazıcı Demir Çelik San. ve Tur. Tic. A.Ş. tarafından mevcut durumda işletilen Yazıcı Demir Çelik Liman Tesisleri arasında kalan alanda Yazıcı Demir Çelik San. ve Tur. Tic. A.Ş. tarafından 69.251,92 m 2 alanda “Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı” projesinin yapımı ve işletilmesi planlanmaktadır. Yazıcı Demir Çelik Tesislerinin mevcut liman depolama sahası alanının arttırılması ihtiyacı duyulmuştur. Dolgu alanının, liman geri sahası ve depolama alanı olarak kullanılması planlanmaktadır. Planlanan proje ile yapılacak olan liman geri sahasında ve depolama alanlarında inşaat demiri, kütük demir, slab, hurda, pik, kömür, gübre, mdf, rulo saç, kutu profil, sanayi borusu, profil demir çeşitleri, gaz beton, vb. dökme genel kargo malzemelerin elleçlenmesi ve depolaması faaliyetleri yapılacaktır” ifadeleri yeraldı.
Ekinciler için İDK Toplantısı 10 Şubatta
ÇED Yönetmeliği kapsamında 10 Şubatta İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) Toplantısı yapılacağı belirtilen Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi A.Ş. Hurda Demir Çelikten Kütük Üretimi Ve Sıcak Demir Haddeleme Faaliyeti Kapasite Artışı ile ilgili de, “Kapasite artışı kapsamında mevcut çelikhane bölümünde bulunan ark ocağının kapasitesi artırılarak çelikhanedeki kütük üretiminin artırılması, mevcut haddehane tesisinde üretilen nervürlü inşaat demiri kapasitesinin artırılması ve 2. haddehanenin kurularak bu haddehanede ise filmaşin (kangal demir) ve kaliteli çubuk üretimi yapılması planlanmaktadır. Mevcut kurulu bulunan çelikhanede hurda demir çelikten kütük üretimi yapılmakta olup mevcut haddehanede ise sıcak demir haddeleme ile nervürlü inşaat demiri üretimi yapılmaktadır. Söz konusu tesis, 1983 yılında üretim faaliyetine başlamış ve hâlihazırda üretimine devam etmektedir” denildi.