Toprakta Hatay bereketi!

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında yaş meyve sebze ihracatını sırtlayan iller sıralamasında Hatay’ın üçüncü olduğunu söyledi.  Sin, 2021 yılında Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 41’ini AKİB’in gerçekleştirdiğini, Hatay’ın ise bu ihracata 482,2 milyon dolar değer kazandırdığını ifade etti.

Küresel ölçekte navlun fiyatlarındaki artışlar ve konteyner bulamama sorunları nedeniyle yakın lokasyonların ön plana çıktığı süreçte, Türkiye’nin üretim gücünü ve coğrafi konumunu birleştirerek yaş meyve sebze ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında ciddi avantajlar yakaladığını belirten Başkan Nejdat Sin, “2021 yılında ülkemizin yaş meyve sebze ihracatı geçen yıla göre yüzde 13 artışla 3 milyar 82 milyon dolara ulaştı. Toplam 5 milyon 26 bin ton ürüne uluslararası pazarlarda değer kazandıran sektörümüzü, bereketli toprakları ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip Çukurova illerimiz sırtladı. En fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimizin başında 673,3 milyon dolar değer ile Mersin yer aldı. Hatay, 482,2 milyon dolar değer ile üçüncü ve Adana 126,4 milyon dolar değer ile yedinci sırada geldi. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunu oluşturan narenciyede de 2021 yılındaki toplam 934,8 milyon dolarlık dış satımın yüzde 68’ini AKİB olarak biz gerçekleştirdik” diye konuştu.

Sin, geçen yıl en çok mandarin, domates ve limon ihraç ettiklerini, Türk yaş meyve sebze sektörünün ihraç pazarlarının yüzde 48’ini Bağımsız Devletler Topluluğu, yüzde 31’ini Avrupa Birliği ve yüzde 12’sini Orta Doğu ülkelerinin oluşturduğunu kaydetti.

Bir cevap yazın