Arsuz, dağlarını madene vermez!

Arsuz’a bağlı Hüyük Mahallesi’nde yapılmak istenen 2 ayrı krom madeni ocağı için tekrarlanan birinci halkı bilgilendirme toplantısı için toplanan binlerce vatandaş ‘Madene hayır!’ diye haykırdı.

Daha önce 4 kez toplantıyı tepkileriyle iptal ettiren ve yaptırmayan halk, bir kez daha toplantının yapılacağı alanın önünde maden projesini protesto edip, toplantıyı yaptırmazken, yarın yapılacak olan ikinci toplantı için de aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceği mesajını verdi.

7’den 77’ye Arsuz’un eşsiz doğasına sahip çıkan vatandaşlar, STK’lar ve çevreciler ellerinde portakal ve limon salkımlarıyla birlikte ‘Hüyük Maden İstemiyor’, ‘Hüyük bizimdir bizim kalacak’, ‘Bu dağlar evimiz, madene vermeyiz’, ‘Toprağın üstü altından değerlidir’, ‘Madene hayır yaşama evet’, ‘Maden dursun, yaşam durmasın’, ‘Kromsuz olur, Hüyüksüz olmaz’ pankartı taşırken, üzerinde Arapça’yla ‘Bizi bıktırdınız Maden istemiyoruz!’ yazılı pankart da oldukça dikkat çekti.

Çevre Şehircilik il müdürlüğü personelinin imzaladığı  “Halkın yoğun tepkisi üzerine toplantı yapılmamıştır. Toplantı açılış konuşması halkın tepkisi üzerine yapılamamıştır” tutanağı ile istediğini alan Arsuzlular, 13 Ocak 2022 saat:12.00’de yapılacak olan ikinci halkı bilgilendirme toplantısında da alanda olacaklarını ifade etti.

Krommer Madencilik’in Hüyük mahallesinde bin 820 hektarlık ormanlık alana yapmayı planladığı krom madeni ocağı projesi için ilki 12 Ekim 2020’de yapılmak istenen ÇED toplantısı, halkın tepkisi sonucu iptal edilmişti. 20 Ocak 2021’de planlanan ikinci ÇED toplantısı pandemi gerekçeli valilik kararıyla ertelendi. Üçüncü ÇED toplantısı ise 18 Mart 2021’de düzenlendi ve halkın tepkisi nedeniyle açılamadı. Toplantının yapılamadığı tutanağa geçirildi. Bugün tekrarlanan toplantı da halkın tepkisi üzerine yapılamazken, diğer toplantı ise 13 Ocak Perşembe(yarın) saat  12:30’da  Hüyük  Mahallesi  Mahalle Meydanı’nda gerçekleşecek.

Bir cevap yazın