Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 1 Nisan’da tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay’ın ikinci lansman toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.
İlki geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılımıyla Hatay’da yapılan tanıtım toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Hamdi Alkan ve Sevcan Yaşar gibi oyuncuların yanısıra siyaset, akademi, sanat ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Kendisi de Hataylı olan sanatçı Mert Fırat sunumuyla yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Expo’21 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar, katılımcılara Antakya–Defne ve İskenderun-Arsuz bölgelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Çalışmaların 320 dönümlük iki alanda yapıldığını paylaşan Çakar, hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti.
Savaş’tan destek çağrısı
Çakar’ın konuşmasının ardından söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ı ve dev organizasyona ev sahipliği yapmalarındaki amacı anlatırken, “Hatay’ın makus kaderine müdahale ediyoruz’ dedi.
Expo’21 Hatay’ın bölgedeki barışa katkı sunacağını söyleyen Savaş, “Bu zor coğrafyada ve şartlarda iddialı bir projeyi hayata geçirdik. Dünyanın üçüncü büyük organizasyonuna ev sahipliği yaparak hem Hatay’ımıza hem de ülkemize büyük katkı sağlamak istiyoruz. Bunu herkesle birlikte başarmayı amaçlıyoruz. En büyük isteğimiz bölgemize barışın gelmesidir. Expo ile buna katkı sunmak istiyoruz” dedi.
Hatay’ın çok özel bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Hatay, ilklerin ve enlerin olduğu bir şehirdir. Üç semavi dinin ilk ibadethaneleri şehrimizdedir. Birçok din, mezhep ve etnik unsur burada her zaman bir arada yaşamıştır. Şehrimiz her zaman barışın, kardeşliğin ve huzurun şehri olmuştur. Ancak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Hatay, bugüne kadar hak ettiği değeri almamıştır. Hatay’ın bu kadar güzellikleri olmasına rağmen keşfedilmemesi bizi üzmektedir. Keşfedilmek ve sizlerle birlikte yol yürümek için buradayız” ifadelerini kullandı.
“Hatay’ın kalbi EXPO alanlarında atacak”
Expo organizasyonunun detaylarını paylaşan Savaş, ““EXPO alanları sadece altı aylık olmayacak. Hatay’ın kalbi bu alanlarda atacak. Antakya-Defne ve İskenderun-Arsuz’daki alanlar hayatın her anında bizimle olacak. Her yaştan insanımızı aynı ortamda ağırlayabileceğiz. Gastronomiden başlayarak kültürel, sosyal ve sanatsal faaliyetler yapacağız. Bu bölgeler bizimle olmaya devam edecek. Buralarda çeşitli festival ve organizasyonlar yapacağız” dedi.
Suriye’de yaşananların Hatay’a yansımaları
Suriye’de yaşanan kaosun kente yansımalarını anlatan Savaş, “Normal şartlarda kendi kendine yeten şehrimiz maalesef son 10 yıldır özellikle sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Suriye’den gelen kardeşlerimizi 10 yıldır misafir ediyoruz. Bütün imkânlarımızla onlara bakıyoruz. Ancak bir an önce bölgeye barışın gelmesini ve barışla birlikte Suriyelilerin huzur içinde ülkelerine dönmesini istiyoruz. Onların kendi coğrafyalarında mutlu olmasını istiyoruz” diyerek olumsuzluklara rağmen Hatay’da kardeşlik ülküsünden, birlik, beraberlik ve sevgi ortamından ödün vermediklerinin altını çizdi.
Hatay Deniz Otobüsü projesini tanıtan Savaş, HADO ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Antalya’ya kadar birçok şehre deniz yoluyla ulaşmayı hedeflediklerini ve bu konuda çalışmaların tamamlandığını ifade etti.