Hüseyin Yayman Türkiye’nin gündeminde

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, yalan haber, nefret suçu, çocuk istismarı düzenlemesi ve siyaset gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kanal 7 Televizyonunda yayınlanan Başkent KULİSİ programına konuk olan Milletvekili Yayman, sosyal medyanın yanısıra 2023 seçimlerine değinerek, Cumhur ittifakının yeniden kazanacağını söyledi.

Yasaklarla savaşıyoruz!

Milletvekili Yayman, Mehmet Acet’in, ‘Twitter’ı kapatacak mısınız?’ sorusuna, “Yok öyle bir şey. Niye kapatalım. Twitter’ı da Facebook’u da Instagram’ı da TikTok’u da kapatmıyoruz. Biz yasaklarla savaşan bir partiyiz.  Bizim talebimiz şu: 56, 51 sayısı sosyal medya yasası çıktı. Buna bağlı olarak bir yıl oldu, komisyon kuruldu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu. Benzeri Avrupa’da da var. Avrupa standardı neyse biz de “fake” haberle ilgili bir düzenleme yapmak istiyoruz. Sosyal medyayla ilgili düzenleme yapıldı zaten Türkiye’de” yanıtını verdi.

Facebook ve Instagram’la “Dijital Diplomasi”

Sosyal medya düzenlemesinin içeriği hakkında bilgiler veren Yayman, “Geçen hafta komisyonumuza Facebook ve Instagram’ın temsilcileri geldi. Çok verimli bir görüşme yaptık. Ben buna dijital diplomasi diyorum. Çok pozitif bir toplantı oldu. Ziyaret kalpleri yumuşatır diye güzel bir söz var. Bu ziyaret olumlu bir gelişme oldu. Bizim yapacağımız düzenlemede asla yasak ve engel olmayacak. Sokağın bir talebi var. Sokak diyor ki: Yalan haber, nefret suçu, çocuk istismarı, kadın ticareti… Buralar maalesef olumsuzluklarla anılan mecralara dönüşmüş durumda. Sokağın sosyal ağları düzenleyin talebi var. İnsanların kişilik hakları ihlal ediliyor. Dünyanın en büyük şirketleri bilişim şirketleri. Korona bu süreci çok hızlandırdı. (Almanya’da) Temsilcilikler kağıt üzerinde değil. Bizde maalesef öyle. Düzeltilmesi konusunda adım attık. Almanya’da adresi belli, resmi kişiliği belli, orada çalışanlar insanlar o ülkenin hukukuna göre çalışma biçimlerini düzenliyorlar. Yalan haber dolaşıma girerse bir yaptırımı oluyor”  dedi.

Sosyal ağlar meselesi siyasetin üzerinde

Twıtter’ın kendini parlamentonun yerine koyduğunu söyleyen Yayman,  “Biz bir şey yapmayacağız. Hukuksal ve yönetsel çerçeve haline getireceğiz. Diyelim ki sizinle ilgili bir haber. Ya da işte HelpTurkey. Bunun istihbarat örgütleri tarafından planlandığı ve yalan habere dönüştürüldüğünü gördük. Twitter otomatik olarak yalan haber olduğunu bildiği için; önce araştırıyor, doğruluyor haberi. PKK terör örgütünün hesapları açık, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, Sayın Devlet Bahçeli’nin hesabını askıya alıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün mü? Sosyal ağlar meselesini siyasetin üstünde görüyoruz. Ana fikrimiz demokrasiyi, Türkiye’nin hukuk sistemini korumak” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanımız bitti demeden bitmez

2023 seçimlerini yine kazanacaklarını söyleyen Milletvekili Yayman, “Seçimi Cumhur İttifakı kazanacak. 2002’de ‘Siyasi hayatı bitti, Tayyip Erdoğan muhtar bile olamaz’ dediler. Kamuoyu araştırmaları bile çok farklıydı. Ne oldu, AK Parti 2002’de tek başına iktidara geldi. 2007’de Cumhuriyet mitingleri oldu. ‘Tehlikenin farkında mısınız?’ diye manşetler atıldı. 367 krizi çıktı. AK Parti iktidarı kaybedecek dediler. AK Parti yüzde 46,7 oy aldı. 2008 yılında parti kapatma davası açıldı. PKK terör örgütü silah bırakma kararı almıştı. AK Parti’ye karşı tekrar terörü, şiddeti başlattı. 2011’de yine AK Parti yüzde 50 oy aldı. 2015’e geldik. Bu defa MİT krizi. 17-25 Aralık hukuk darbe girişimi ve MİT Başkanı’na yönelik olarak “tape”ler yayınlandı. Hem Cumhurbaşkanlığı, hem yerel, hem genel seçimi engellemek istediler. 7 Haziran’da AK Parti birinci oldu.  Cumhurbaşkanımız bitti demeden bitmez. Göreceksiniz, biz seçimi kazanacağız” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın