İskenderun’da ‘Bisiklet Yolu’ krizi!

TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu (İKK), tepkilerin yükseldiği bisiklet yolu ile ilgili yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek, sorunun çözümüne katkı vermeye hazır olduklarını açıkladı. Bisiklet Yolu projesinde amacın çok güzel olduğuna ancak planlama ve uygulamada yanlışlıklar yapıldığına değinen Kurul, bisiklet yolunun ulaşım ağına entegre olmadığı, varış noktasına kadar süreklilik arz etmediği gibi tespit ettikleri olumsuzlukları paylaştı.

Otopark sorunu çözümlenemeyen şehirde bisiklet yolu!

TMMOB İKK adına açıklama yapan Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Koray Tanın, meslekleri gereği halkın memnuniyetsiz serzenişleri  ile karşılaştıklarını ve haksız ithamların önüne geçmek için bu açıklamayı yapma gereği duyduklarını belirtirken, “Yaklaşık bir sene önce yapımı planlanan “BİSİKLET YOLU” hakkında İskenderun Belediyesince, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfi Savaş’ın da katılımı ile bir paylaşım toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda; Bisiklet yolu güzergahlarının belirlendiği “Yerleşim Planı” paylaşıldı. “Yerleşim Planı” hazırlanıp, onaylanınca; İskenderun Belediyesi tarafından bisiklet yolu için gerekli teknik araştırmaların yapıldığı, alt yapı yetersizliklerinin giderildiği ve uygulama hedefi ile yola çıkıldığı kanaatimiz oluştu. Ulaşım amaçlı yapılacak olan bisiklet yollarının; Ekonomik, çevre ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu bildiğimiz için kararı memnuniyet verici karşıladık. Ancak uygulamaya, geniş caddelerin gidiş-dönüş motorlu taşıt yollarının bir kısmının bisiklet yoluna dönüştürülmesi işleri ile başlandı. Bisiklet yolunun ulaşım ağına entegre olmadığı, varış noktasına kadar süreklilik arz etmediği ve bazı noktalarda motorlu taşıt yollarına çıkılmak zorunda olduğu, kazaya sebebiyet vermemek amacı ile ışıklandırma ve uyarı tabelalarının konulmadığı dikkatimizi çeken olumsuzluklar yanında, Mimarlık-Mühendislik mesleğimiz gereği pek çok soru ve halkın memnuniyetsiz serzenişleri ile karşılaştık. Henüz OTOPARK sorunu çözümlenemeyen şehrimizde yapımı planlanan bisiklet yolları OTOPARK sorununu tamamen çözümsüz hale getirmiş, kısa sürede halkın memnuniyetsizliği basın, yayın ve sosyal medya aracılığı ile çoğalmış ve yayılmıştır. Bu basın bildirimizde; Bisiklet Yolu teşkil edilmesi hususunda, AMACIN çok güzel olduğu ancak, planlama ve uygulamada nelerin yanlış olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Uygulama ve planlamada hata!

Bisiklet Yolu planlama sürecinde belediyelerin Projede görev alacak teknik personeller, Kamu Kurumları (Ulaştırma-karayolları-Trafik) ve STK’lar ile bir araya gelerek teknik konuların paylaşıldığı toplantılar düzenlemesi ve alt yapı sorunları üzerinde konunun uzmanlarınca teknik çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Tanın, “İskenderun Belediyesi böyle güzel bir projeye uzun soluklu çalışmış, altyapı ve uygulama sırasında oluşabilecek teknik sorunları uzmanlar tarafından çözülmüş ve uygulamaya geçilmiştir” diye düşündük. Ancak teşkil edilen bisiklet yollarının halkın ULAŞIM ihtiyacını güvenli bir şekilde karşılamak amacı ile ulaşım noktaları, yerleşim yerleri, yoğun olarak kullanılan hizmet alanları göz önüne alınarak mevcut ulaşım ağlarına entegre olması gerekirken, planlama ve uygulama aşamalarında bu amaçların göz ardı edildiği görülmüştür. Bu güne kadar şehrimizde bisiklet yoluna dönüştürülen çalışmalara bakıldığında; İskenderun’da yapılan bisiklet yolunun ULAŞIM amaçlı yapıldığı ancak, mevcut ulaşım ağına entegre olamadığı görülmektedir. Öncelikle bisiklet yolu yapılacak bölgenin trafik yoğunluğu, fiziksel şartları, güvenli ulaşımı, otopark sorunları dikkate alınarak tasarlanmalı ve mevcut trafiği aksatmayacak şekilde, uygulamaya başlanmalıydı. Gerek basın gerekse yayın organları tarafından yapılan paylaşımlarda STK’ların “Çözümün bir parçası olması gerektiği “ defalarca ifade edilmiştir. Bizler de sizlerle aynı düşüncede olduğumuz için sadece bisiklet yolu yapımı işinde değil, Göreve geldiğimiz ilk günden beri memleketimiz için üzerimize düşen tüm görevlerde, Mülki Amirlerimizin ve yerel yönetimlerimizin yanında yer aldığımızı tüm ziyaretlerimizde ifade etmişizdir. TMMOB olarak şehrimizde oluşturulması planlanan, teknik bilgi gerektiren her konuda; Mülki Amirlerimiz tarafından davet edildiğimiz taktirde teknik bilgiye ihtiyaç duyulan çalışmalara katkı sunmaya, Araştırma ve planlama aşamaları aceleye getirilen, teknik dışı çözümlerle uygulamaya başlanan ve yerel halkımızın sıkıntı duyduğu durumları analiz ederek, yapıcı eleştirilerle ve çözüm ortaklığımız ile proje sürecine katkıda bulunmaya her zaman hazır olduğumuzu bildiririz. Şehrimizde yapımına başlanan bisiklet yolunun, 12 Aralık 2019 günü ve 30976 Sayılı “RESMİ GAZETEDE” yayınlanan “Bisiklet Yolları Yönetmeliğine” ve 03 Kasım 2015 tarihli, 29521 sayılı “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmeliklere” uygun hale getirilmesi, uygulanabilirliği sağlandıktan sonra yapımına devam edilmesi gerektiğini hatırlatırız.  Halkımızı bilgilendirmek STK’lara yapılan, haksız ithamların önüne geçmek ve şehrimizde TMMOB üyelerinin çözüm ortağı olmaya gönüllü olduğunu bildirmek için bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduk” dedi.

Bir cevap yazın