Hatay’da deniz yolculuğunu Fransızlar başlatmış!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HADO ile ilgili önemli açıklamalar yaptığı TGRT ekranlarında, “1870’lerde Fransızlar krus gemileri ile Hatay’a, İskenderun’a gelmişler. Biz onlardan çok daha geriden geliyoruz” dedi. Doğu’nun kraliçesi, Akdeniz’in lezzet köşesi olarak tanımladığı Hatay’ın 10 Aralık’ta EXPO’ya ev sahipliği yapacağını anımsatan Başkan Savaş, yapımı tamamlanan 100 dönümlük İskenderun –Arsuz EXPO fuar alanında ülke bahçelerinin kurulmaya başladığını ifade etti.

Medeniyetler Bahçesi temasıyla gerçekleşecek olan 320 dönümlük iki EXPO  fuar alanında Hatay’ın değerlerinin dünya vitrinine çıkacağını söyleyen Başkan Savaş, Hatay’ı sanat, spor, müzik, ekonomi, tarımsal kalkınma olmak üzere her alanda en üst lige taşımayı ve üzerindeki tozu atıp markalaştırmak istediğini söyledi.

HADO’nun sağlayacağı ayrıcalıklara da değinen Başkan Savaş, “1870’lerde Fransızlar krus gemileri ile Hatay’a, İskenderun’a gelmişler. Beyrut’a gitmiler, Lübnan’a gitmişler. Biz onlardan çok daha geriden geliyoruz. Ama artık biz de karada ve havada değil denizlerde de egemen olmak istiyoruz.  Türk bandıralı gemilerin Akdeniz’de daha fazla görülmesi lazım. Ayrıca Kıbrıs’ta yaşayan 50 bine yakın Hataylı var. buradan giden insanlar özellikle işçiler ve öğrenciler çok zor şartlarda gidiyor. Uçak biletleri çok pahalı. 20 kilogramdan fazla taşıma yapamıyorsunuz. Ama gemiyle çok rahat taşınabilecek. Her şeyi bitirdik. İzinlerimizi de aldık. Deniz ulaşımının açılmasını bekliyoruz pandemiden dolayı. Yasaklar bittikten sonra inşallah Hatay halkı ve civar illerdeki vatandaşlarımız Kıbrıs’a rahat ve güvenli bir yolculukla ekonomik bir şekilde gidip – gelebilecekler.  Sadece Kıbrıs değil Beyrut, belki İsrail, Antalya’ya kadar yatay bir şekilde seyahat yapma sansını bulacaklar. Biz hem karayolundan hava deniz yolundan faydalanmak istiyoruz.  Çok zengin bir geçmişe sahip bu şehrin her yönden hakkını vermek istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah başaracağız” dedi.

Hatay’ın gastronomisine de vurgu yapan Başkan Savaş, “Hatay’ı görmeden, yemeklerini tatmayan kimse lezzetli yemek yedim demesin. Hatay’ın damak zevkiyle tanışmak isteyen herkesi şehrimize bekliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın