Bebeğinizi anne sütü mucizesinden mahrum etmeyin!

İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak; bebeğin sağlık iksiri olan anne sütünün diyabetten kansere, obeziteden alerjiye tüm hastalıklara karşı koruyucu ve sakinleştirici özelliği taşıdığını söyledi. 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla hastanede açılan standı ziyaret ederek, anne adaylarına anne ve bebek bağını kuvvetlendiren anne sütünün önemi hakkında bilgiler veren Albayrak, emziren annelere de anne sütünü arttırmak için önerilerde bulundu.

İçeriğinde her türlü vitamini barındıran doğal antibiyotik anne sütünün, bebeği koruyan ve güçlendiren en kaliteli besin olduğuna dikkat çeken Eray Albayrak, “İlk 6 ay sadece anne sütü, 6-24 ay ana içecek anne sütü olacak şekilde bebeğinizi beslemeye devam etmelisiniz. Ağız ve diş yapısı uygun olmayan bebeği direk katı besinlerle tanıştırmaya çalışmak, daha hızlı gelişip, büyüyeceğini umup, daha sağlıklı olacağı yanılgısına düşmek yanlıştır. ‘Yetmiyor, emmiyor, büyümüyor’ gibi strese düşürücü algılar yaratmak yerine, bebenizi bu muhteşem besinle doğru şekilde beslemeniz şarttır. İlk iki buçuk ay bebeğinizin günde 8-12 kez, 2 buçuk-4 aylar arasında günde 8 kez, 4-7 aylarında 6-8 kez emzirilmeye ihtiyaç duyar. 7. aydan itibaren ise sabah uyandığında, gece yatarken ve gün içerisinde 3- 4 kez emzirme yeterli olacaktır. Sabah uyandıktan sonra maksimum 1 saat içerisinde kahvaltı öğününü yapmak, süt üretimini destekler. Metabolizmanın aktive olabilmesi adına kahvaltıya ihtiyaç vardır. Kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün olan kahvaltıda, en kaliteli protein kaynağı olan yumurta ihmal edilmemeli, tüketilmelidir” dedi.

Gebelik ve sonrasında gelen emzirme süreci boyunca boşalan depoları tekrar doldurabilmek adına yeterli ve dengeli beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, “Bu süreçleri yaşarken, gizli açlık dediğimiz durumla yani vücut için oldukça önemli işlevleri olan vitamin ve mineral yetersizlikleri, eksiklikleri ile karşı karşıya kalınabilir. Tam kan tahlili yaptırarak, vücudunuz için genel tarama ile eksiklik durumunda bu besin öğeleri için muhakkak takviye alınmalıdır. Kullanılan besin öğesi takviyeleri ne vücut ağırlığınızda artış yapar, ne de anne sütünüzün miktarında sıkıntı yaratır. Aksine doğru şekilde kullanılan bu besin öğesi takviyeleri sütün kalite ve miktarını arttırıp, bebeğinizin ve sizin besin depolarınıza destek olur, alınan fazla kilolarınıza veda etmenizi de kolaylaştırır. Gün içerisinde düzenli aralıklarla, 3 saatte bir beslenmek, ana ve ara öğünleri ihmal etmeden tüketmek, sütün düzenli salgılanabilmesi için çok önemlidir. Atlanan ara öğünler sonucu anne sütünün verimi düşer, bebeğe daha az fayda sağlanır ve gebelik ve doğum sonrası kazanılan fazla kiloları kaybetmek zorlaşır. Herkesin bildiği üzere anne sütünü arttırmanın en temel yolu, günlük sıvı alımını arttırmaktır. Günde minimum 3 litre su, yağı azaltılmış süt ve ayran, maksimum 2 şişe sade maden suyu ve şeker ilave edilmeden hazırlanmış komposto tüketimi yeterli sıvı alımına destek olacaktır. Emzirme döneminizde hasta oldum korkusuyla emzirmeyi sakın bırakmayın. Bebeğinizi, bağışıklığını güçlendirecek tüm besin öğelerini, tüm bileşenleri içeren anne sütünden mahrum bırakmayın. Unutmayın, aynı tabaktan beslendiğiniz bebeğinizde herhangi bir gaz, alerji problemi ile karşı karşıya kalırsanız, beslenmenizi kısıtlamadan, doğru beslenme şekliniz için beslenme uzmanınızdan destek alınız” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın