Hatay ihracatla yükseliyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı İsmail Gülle, eylül ayında en çok ihracat gerçekleştiren iller arasında Hatay’ın en dikkat çekici artışa imza attığını söyledi. Ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısının eylül ayında yüzde 30luk artışla ilk kez bir ayda 20 milyar doları aşarak tarih yazdığını söyleyen Gülle, yılın ilk 9 ayında ihracatın yüzde 36 artışla 161 milyar dolara ulaştığını, son 12 ayda ise 212,2 milyar dolar ihracatla yıllık ihracat hedefi olan 211 milyar doların aşıldığını ifade etti.

Gülle, eylül ayında en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin sırasıyla 8,5 milyar dolarla İstanbul, 1,7 milyar dolarla Kocaeli, ve 1,3 milyar dolarla Bursa olduğunu ifade ederek, ilk 3 il dışında, en dikkati çekici artışlara imza atan illerin ise  ihracatını 343 milyon dolar artıran Hatay (yüzde 212 artış) ve 239 milyon dolar artıran İzmir (yüzde 28 artış) oldu ifadelerini kullandı.

ÇELİK SEKTÖRÜ 2,6 MİLYAR DOLARLA ZİRVEDE

Bu ay, birim ihracat değerini en çok artıran sektörlerin yüzde 102 artışla Gemi ve Yat, yüzde 71 artışla Çelik ve yüzde 27 artışla Kimyevi Maddeler olduğunu ifade eden Gülle, “Tam 23 sektörümüz ihracatını artırdı. Ayrıca Çelik, Hazırgiyim, Tekstil, Makine, Hububat, Mobilya, Madencilik ve Meyve-Sebze Mamulleri sektörlerimizin dahil olduğu toplam 8 sektörümüz tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rakamına erişti. Bu ay 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Çelik sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2,5 milyar dolara yaklaşan Otomotiv sektörümüz ikinci ve 2,3 milyar dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz üçüncü oldu” dedi.

66 İL İHRACATINI ARTIRDI, 16 İLDEN AYLIK EN YÜKSEK İHRACAT

İl bazındaki ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren Gülle, Eylülde 66 il ihracatını artırdı. 16 il; İstanbul, Kocaeli, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Adana, Samsun, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Balıkesir, Uşak, Aksaray ve Edirne tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Bu ay en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 8,5 milyar dolarla İstanbul (yüzde 34 artış), 1,7 milyar dolarla Kocaeli (yüzde 38 artış) ve 1,3 milyar dolarla Bursa (yüzde 1 artış) oldu. İlk 3 ilimiz dışında en dikkat çekici artışlara imza atan illerimiz, ihracatını 343 milyon dolar artıran Hatay (yüzde 212 artış) ve 239 milyon dolar artıran İzmir (yüzde 28 artış) oldu ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın